Инфо

13. септембар 2012.13. сеп 2012.
ДРАГУТИН ДРАГАН ПЕТРОВИЋ, ФОТОГРАФ

У СПОМЕН НА НЕБЕСКЕ ЛЕТАЧЕ

Нераздвојни део сваке „Чивијаде“, па и ове која почиње данас чивијашким часом у основним школама, је Драгутин Драган Петровић, фотограф. Његове изложбе у галерији Културног центра Шабац током протеклих година привлачиле су велику пажњу. Многи још нису заборавили прошлогодишњу о 3Д фотографији, а ево очекује нас и нова посвећена браниоцима српског неба.
Изложба „Стари шабачки ваздухопловци“ у првом сегменту кроз фотографију, документа и личне предмете прича причу о шабачким пилотима и авио механичарима у периоду од 1912. године до данас. Различитих животних судбина али исте љубави према небу и земљи коју су бранили оставили су свој неизбрисиви траг. Други део бави се стогодишњицом српског ратног ваздухопловства која се прославља ове године.
-Ова изложба је само визуелни приказ једног дела прикупљених података о старим ваздухопловцима из Шапца и ближе околине. Током протеклих десет година прикупљајући податке од старих Шапчана и о другим темама покушавао сам да добијем податке о суграђанима који су били у ваздухопловству. Из наше средине у те елитне родове војске одлазио је већи број Шапчана. Требало је много напора и времена да се прикупи изложбена грађа, а протекле деценије створиле су време заборава. Шапчани су се сећали само тројице старих пилота чији споменици нису могли да говоре, а њихових потомака више нема. Ове 2012. свакодневно сам посећивао суграђане и успео сам да прикупим податке о ваздухопловцима који су до сада били анонимни за Шапчане. Искрено се захваљујем њиховим потомцима на пруженој помоћи у истраживању које настављам - каже Драган.
Прилику да сазнају нешто више о својим суграђанима, заљубљеницима небеског плаветнила и авиона, херојима који су животе дали за своју земљу, Шапчани ће имати већ у петак у галерији Културног центра Шабац од 20 часова.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa