Инфо

20. септембар 2012.20. сеп 2012.
СУША НАНЕЛА ОГРОМНУ ШТЕТУ

ДЕСЕТКОВАНИ ПРИНОСИ

Дуготрајна суша изазвала је огромну штету на јарим културама у Мачванском округу, изузимајући овас и сунцокрет. Род кукуруза ове године драстично је умањен, те се уместо прошлогодишњег вагона кукуруза по хектару приноси на већини њива крећу од 500 килограма до три тоне.
Да ни најсавременија америчка технологија у области пољопирведе, односно семе, наводно отпорно на сушу, не могу ништа против природе, уверили су се, нажалост, произвођачи кукуруза широм Србије. Катастрофално стање кукурузишта и десетковани приноси, слике су на мачванским пољима.
- Суша је узела данак. Дај Боже да ће принос бити мало већи од оног што сам посејао. Очекујем у најбољем случају род од хиљаду и двеста килограма по хектару, јер клипова скоро и да нема, каже пољопривредни произвођач Миле Танасић.
Градска Дирекција за пољопривреду спроводиће све мере ресорног министарства чим се донесу адекватне уредбе, чиме ће се ситуација барем мало поправити, тврди Зоран Милетић. Ипак, најбоља заштита је превентива, те би пољопривредни произвођачи, због климатских промена, морали озбиљно да размисле о коришћењу система за наводњавање. Појединачне мере, попут чишћења каналске мреже и субвенционисања копања бунара, које је град спроводио, наставиће се и ове године.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa