Инфо

27. септембар 2012.27. сеп 2012.
НАРОДНИ МУЗЕЈ ШАБАЦ

ГОСПОДАРИ ВИСИНА

У сарадњи са Природњачким музејом из Београда прошле среде, 19.септембра, у 13 часова, отворена изложба „Небески ловци“ посвећена птицама грабљивицама
Шапчани су прошле среде имали прилику да завире у делић пребогате збирке Природњачког музеја из Београда. Тридесетак експоната птица грабљивица одушевило је све присутне како својом аутентичношћу тако и атрактивношћу.
- Изложба је пре свега посвећена деци зато што су она наши наследници. Нови нараштаји треба да науче шта је пре живело, како живи и како да се односи према природи. Овде можете видети све врсте грабљивица које се могу наћи на подручју Србије. Све оне су мање-више угрожене. Бројност неких врста после мера заштите нагло је порасла. Тако је белоглави суп сачуван од истребљења. Пре двадесетак година било је свега петнаест парова, а сада има преко петсто јединки на подручју Србије. Орао белорепан је такође са двадесетак парова попео на нешто више од сто. Заштита као и едукација је веома битна у заштити природе ““ рекао је Марко Раковић, аутор изложбе.
Краткопрсти кобац, јастреб у лову на чавку, албино форма ветрушке, пољска еја, степски соко, црни орао, риђа луња, орао рибар са пленом у канџама, белоглави суп, орао змијар, јастреб само су делић онога што се може видети у изложбеном делу Народног музеја. Најстарији експонат потиче из 1892. године што ову збирку чини још занимљивијом.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa