Инфо

27. септембар 2012.27. сеп 2012.
ЕТНО СЕЛО МАЧВАНСКИ КОНАК У МЕТКОВИЋУ

“ВЕСЕЛЕ МАШИНЕ“ ЗА 300 ЛИТАРА ШЉИВОВИЦЕ

Ракија из три казана. Цеђење јабуковаче. Демонстрација ковачке вештине. Ученици Средње мачванске школе из Богатића, пекли листиће и крофне
После вишегодишњег боравка у иностранству Миодраг Вујић из Мачванског Метковића у запуштеном дворишту, основао је пре пет година етно село и “крстио“ га као Мачвански конак.
У жељи да обнови старе обичаје, овде је недавно покренуо одржавање манифестације Веселе машине. Његова иницијатива наишла је на подршку Туристичке организације општине Богатић и тако су знатижељници и љубитељи старина могли на једном месту да виде демонстрације старих и помало заборављених вештина.
- Очекујем да овог пута добијем око 300 литара шљивовице ракије, јачине 24 града. За то сам ангажовао три казана за печење ракије. Комина од шљива је ове године јако добра и надам се да оволика количина неће изостати. Памтим да су Метковци некада, били задовољни са шљивовицом много мање жестине, а од недавно пеку само препеченицу од 24 града, каже домаћин Миодраг Вујић.
Мало даље од казанџија, који су своје веселе машине подложили од раних јутарњих сати, наследник једне ковачке породице Јакшића, која се доселила из околине Ниша у Мачву, пре много година, млађани Славољуб Јакшић, демонстрирао је вештину ковања усијаног гвожђа. Некада је тешку ковачку мешину дувао његов деда Бошко, а наследио он. За доброг ковача су потребне чврсте руке и добри мишићи. Чекић није лак, а потребно је и прописно ударати.
У оквиру манифестације Веселе машине, на традиционалан начин је цеђена јабуковача. Слатка течност од јабука, потекла је из дрвене цеднице, а воће је претходно очишћено и уситњено. Главни дегустатор била је Миодрагова унука.
Домаћин је уложио доста труда и новца да стави у погон вршалицу-дреш и трактор марке Дајц из 1950. године. Сада то савршено функционише и добар је пример како се некад обављао вршај жита.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa