Инфо

25. октобар 2012.25. окт 2012.
ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ У МАНАСТИРУ ИЛИЊЕ

ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ

О улози цркве и спрези свештенства и војске у балканским ратовима, и не само у балканским ратовима, о части, пре свега
У посебном амбијенту манастира Илиње, протекле суботе је, након вечерње службе, вршена Света тајна јелеосвећења. Поклоници из разних делова Србије, Македоније, Војводине, Републике Српске, Хрватске, Словеније (бивша Југославија у малом) потом су присуствовали предавању „За крст часни и слободу златну“. Говорили су игуман Исаија Јоксимовић, прота Драгомир Остојић, пуковник др Раде Рајић, и Никола Живковић, историчар и новинар.
Присутне је најпре поздравио игуман манастира речима: „Српски народ мора да познаје своју историју и религију, да буде честит и праведан, да би имао своју будућност. Некада су и свештеници и војници ишли у рат са вером у Бога, пре тога се причестивши. Црква је тада имала озбиљну улогу, водила, давала духовну снагу. Ту улогу морамо данас да развијамо“.
- Ово је тешка тема и за историчаре, ја сам свештеник СПЦ, истакао је прота Драгорад. Није чудо што су се овде одвијали велики ратови, Балкан је место где су се одувек укрштали путеви, нације и вере. У Првом светском рату изгубили смо трећину становништва, у Другом ““ милион и по људи. Свештеници и црква су били увек уз народ, а у народу је било примера витештва, али и тешких примера издајства. Ми морамо да се погледамо у огледало које нити улепшава, нити нас чини ружнијима, него да видимо себе баш онаквима какви јесмо. Да видимо шта смо грешили и како ћемо даље, да не грешимо више.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa