Инфо

1. новембар 2012.1. нов 2012.
НА СВЕТУ ПЕТКУ

МОЛИТВА ЗА СТРАДАЛНИКЕ

Храм Свете Петке, подигнут у спомен онима који су другачије мислили од ондашње власти, невино пострадалих после Другог светског рата, протекле суботе, на дан када се празнује Преподобна мајка Параскева, прославио је своју славу. Било је то сретање радости и успомена, живих и мртвих, страдалника и мучитеља, помирење и питање ““ Ко је, заправо, страдао?
Свету литургију служили су протојереј ставрофор хаџи Владимир Станимировић, протојереј Миле Манојловић, протонамесник Александар Арсеновић и ђакони Славиша Томанић и Стеван Остојић. После резања славског колача, или, прецизније, славских колача, с обзиром да је било девет домаћина ове године, уследила је свечана литија којој је присуствовало неколико стотина верника.
- Ми, који смо дошли данас овде, донели смо своје животно бреме, али и захвалност Господу, са вером и надом у Његово заступништво и помоћ. Оно што се од хришћана очекује, нарочито у ово време вулгарног хедонизма јесте спремност за сведочење своје вере, спремност на жртву. Никада није било лако бити хришћанин. Некада су их гонили, а данас се налазе у сталној борби са перфидним искушењима која нису у стању ни да примете, а камоли да схвате. Зато су житија Светитеља, који су весници Божје правде, истине и љубави, најбољи путоказ у борби са искушењима, рекао је, између осталог, у својој беседи, свештеник Александар Арсеновић и додао да се славећи живот Свете Петке, сећамо свих жртава у чији спомен је саграђен овај мали храм, који је велико Светилиште. Нисмо овде да судимо, него да се молимо и праштамо у име Бога живога.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa