Инфо

1. новембар 2012.1. нов 2012.
ЈЕСЕЊА СЕТВА

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ НАВИКЛИ ДА СЕ ДОВИЈАЈУ

Ове јесени стрним житима у шабачком крају засејано око 15.000 хектара. Због временских услова, неадекватног семена и неквалитетног ђубрива треба очекивати мање приносе
По речима директора Дирекције за пољопривреду Града Шапца Предрага Срдановића ове јесени ће стрмним житима бити засејан рекордан број ораница. Реч је о површини од 12 до 15 хиљада хектара. Међутим због временских услова и опште беспарице, пољопривредници су морали да се сналазе, те је шира употреба квалитетног ђубрива и семена изостала. Тако да се упркос рекордној сетви очекују знатно мањи приноси.
- Са сетвом се кренуло месец дана раније него што је то оптимални рок. Интензитет радова је појачан у протеклих петнаест дана. Томе су допринеле падавине које су олакшале обраду земљишта, односно омогућила дубоко орање. У овом тренутку, можемо рећи да је засејано око 90 одсто површине од 15.000 хектара колико ће се у овом крају наћи под стрним житима. Прошле године је под овим усевима било тек око 7.000 хектара. Међутим, велики проблем је суша али и општа економска ситуација. Велике површине су засејане без ђубрива и адекватног семена.Но наши пољопривреници су навикли да се довијају, па је на 70 процената ораница бачено семе из амбара. Све то ће резултирати мањим приносом, али и слабијим квалитетом зрна ““ тврди Срдановић.
Срећа у несрећи за пољопривреднике који су морали да искористе семе из амбара је квалитет прошлогодишњег рода. Није било појаве болести у зрну, тако да се не очекују ни већа оштећења усева. Већа опасност, по Срдановићевим речима, прети од најезде пољских волухарица.
- Патогени паразити су спавали ове године у земљишту јер нису имали погодне услове за клијање. Међутим, након ових падавина, већ се може рачунати на њихов развој. Уколико им време буде ишло на руку, они би могли да изазову већу штету. Много већа штета ипак прети од пољских волухарица. Уколико дође до њихове најезде оне могу да униште и по неколико хектара усева. Због тога свим нашим пољопривредницима саветујем да редовно обилазе парцеле, и уколико буде потребе поставе мамке ““ објашњава Срдановић, и поручује пољопривредним произвођачима, да наредне дане искористе за зимско орање и припреме земљиште за пролећну сетву.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa