Инфо

8. новембар 2012.8. нов 2012.
МИОДРАГ БЛАГОЈЕВИЋ ИЗ БАДОВИНАЦА, БИВШИ ЗАТОЧЕНИК ХРВАТСКОГ КЕРЕСТИНЦА

ОСУЂЕНИ АЛИ НЕ И КАЖЊЕНИ

Пресуда хрватског Жупанијског суда, којом су петорица окривљених , на челу са управником логора Керестинац, осуђена на укупно осам и по година затвора, није задовољила Милорада Благојевића, који је у истом том затвору провео месец дана, злостављан на разне начине. За претрпљене муке и телесне повреде, оптужио хрватску државу од које тражи одштету 200.000 еура
Две деценије касније, сведочио је против управника Керестинца Стјепана Кларића и четворице њргових сарадника, Дражена Павловића, Жељка Живеца, Горана Штрукеља и Виктора Иванчина у Хрватском Жупанијском суду у Загребу. Његов исказ пред судијом Маријаном Гарцем, дубоко је потресао све у дворани 107/111, овог суда, а и сам је на крају пустио сузу.
Рођен Бадовинчанин. Један од најбољих ђака тамошње основне школе. У данашњој Хрватској, провео је највећи део живота. Средњу, Државно индустријску школу завршио је у Вуковару.
Милорад Благојевић, познатији по надимку фото Париз, живи потрешен од сећања на логорашке дане и лепше будућности, везане за успехе спортског друштва Партизан, чији је верни пратилац.
Провео је 15 година на специјализацији у француској фабрици гума Мишелин. Рат у бившој СФРЈ затекао га је 1988. године у Лици. Бавио се музиком. Са својом дискотеком пропутовао је велики део тадашње државе. Политика га није интересовала, нити је желео да ратује на било чијој страни.
Милорад Благојевић живи два живота. Слави два рођендана.
- Први је онда када сам угледао светлост дана у Бадовинцима, близу Дрине. Други се догодио у селу Житнићу, 28. фрбруара 1992. године, када сам после 136 робијашких дана, проведених у хрватским логорима смрти Оточцу, Госпићу и најпосле, месец у злогласном Керестинцу, размењен захваљујући Међународном Црвеном крсту, каже Благојевић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa