Инфо

8. новембар 2012.8. нов 2012.
АКТИВНОСТИ ДРУШТВА РАЧУНОВОЂА И РЕВИЗОРА ШАБАЦ

ПРАЊЕ НОВЦА НА ТЕРЕТ РАЧУНОВОЂА

Седница шабачких рачуновођа одржана је протеклог петка у Шапцу. Поменутим Законом уведена је обавеза лиценцирања односно полагања испита за овлашћено лице и заменика, што подразумева веома високе накнаде за литературу, припрему испита и само полагање
Обавезе које су наметнуте Законом о спречавању прања новца и финансирању тероризма а које се односе на предузећа и агенције регистроване за пружање рачуноводствених услуга неоправдане су и представљају изузетно велико оптерећење и онако осиромашеној привреди - закључено је на седници Друштва рачуновођа и ревизора и Удружења пружалаца рачуноводствених услуга Србије - подружница Шабац.
У дискусијама је наведено да би рачуновође практично требало да раде туђи посао, да „„цинкаре“ клијенте а за то још и да дају поприличну суму новца.
Он је навео како оваква законска решења нису предвиђена ни у једној земљи у окружењу па чак ни у земљама Европске уније. Усвојен је закључак да се подржи инцијатива Удружења пружалаца рачуноводствених услуга Србије и Савеза рачуновођа и ревизора Србије и да се предлог о измени и допуни Закон о спречавању прања новца и финансирању тероризма нађе у скупштинској процедури. Иначе о предлогу измене и допуне Закона требало би бити речи и на првој седници Социјално екномског савета републике заказаној за крај ове недеље.
На седници је такође било речи и о предлогу Закона о рачуноводству и предлогу Закона о ревизији које је на свом сајту објавило Министарство финансија и привреде. У дискусијама је оцењено да предложена законска решења нису у складу са тренутном реалном ситуацијом у области финансијског извештавања и да као таква неће допринети побољшању квалитета и поверења у финансијске извештаје, што је наравно веома битан предуслов за функционисање привреде а поготово за потенцијалне инвестиције и инвеститоре.
Ситуација у којој се вођењем пословних књига и сатављањем финансијских извештаја може бавити било ко, без стручности, знања, права и законске заштите, погодује веома израженим појавама пљачке имовине, утаје обавеза, корупције, злоупотребама и другим криминалним радњама. Последице по државу, буџет и привреду могу бити несагледиве ““ тврде рачуновође и ревизори.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa