Инфо

8. новембар 2012.8. нов 2012.
СЛАВНЕ ГОДИШЊИЦЕ

ДА НЕ ЗАБОРАВИМО

Обележена 94. годишњица ослобођења Шапца у Првом светском рату, стогодишњица Првог балканског рата и Кумановске битке
У порти Саборне цркве, 2. новембра, венце на споменик жртвама страдалим у ратовима од 1912. до 1918. године, положили су заменик председника Скупштине града Шапца, Сретен Радовановић, представници Републичког и Градског одбора потомака ратника, представници Војске Југославије, Савеза резервних војних старешина из Шапца и Савеза бораца НОРА.
Након полагања венаца и парастоса који су служили свештеници Саборног храма, присутнима се обратио председник Републичког савеза потомака ратника, пуковник у пензији, Љубомир Марковић, који је честитао присутнима Дан ослобођења Шапца и, између осталог рекао:
“Скоро ће један век од од како је Србија положила један од највећих испита у својој историји. Ове године обележавамо стогодишњицу Балканског савеза и Првог балканског рата, најсветлије традиције у животу ових народа. Раштркани, раздвојени, раздробљени, балкански народи су се уједнили и после 500 година заувек отерали Азијате не само са ових простора, него и целе Европе. Највећи допринос имао је српски народ својим држањем, својим успесима и односом према отаџбини. Србија је својом победом у Првом балканском рату, Кумановском битком, охрабрила балканске народе да је следе. Уследиле су сјајне победе бугарске војске, пад Скадра, пад Јањине, ослобођење Солуна итд... Историја је учитељица живота и не смемо се о њу оглушити. После мука и мегданлука, ужаса и јаука, посртања и падања, најскупље цене којом се може платити ослобођење отаџбине (1.247.000 жртвовала је Србија од само 2, 5 милиона становника), морамо памтити чињеницу да када немамо отаџбину, слободу и независност, ништа немамо.“

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa