Инфо

8. новембар 2012.8. нов 2012.
ЛИБАН

ВРАТИ МУ СТАРИ СЈАЈ...

Пролазимо поред велелепне палате, лево од ње је један од многобројних тунела са нанизаним сијалицама на полукружном улазу. Невероватно густ саобраћај се овде веома успешно регулише. Кажу да у Либану на 4 милиона становника ““ има 2 милиона аутомобила. Пред нама се појави градилиште, па људи са кацигама на глави:
“Да ли знате где се налази трг Мартир“, питамо плавооког човека.
«Како да не, ја сам Николас Рене, инжењер из Француске и овде сам са задатком да новом граду вратим стари сјај... Трга више нема“¦ Уништен је, а овај римски локалитет иза њега је нетакнут. Имам нову карту. Иза оне палме је био центар ноћног живота. Десетак уличица и све врсте забаве: песма, игра, стриптиз, трбушни плес и све што уз њега ид哦 Кад сам кретао овамо, мој отац који је пре рата пословно долазио у Бејрут ““ рекао ми је :“™Потражи “Птит Сами“ и поздрави је и обавезно иди у бистро “Мадам Бовари“, изузетан је!“™ Кад буде сазнао да је све то прошлост... Пођите, имам изненађење!
Пењемо се узбрдо, па скрећемо лево. Испред нас, као на длану, блиста нова четврт града направљена од камена пешчара. Степенице воде до зеленилом украшеног трга са сахат кулом. Трг Етуал! Као фотоморгана!
“Направили смо га за осам месеци и није ми било тешко да радим цео дан, уживао сам у стварању новог града. Отац то не би разумео, волео је онај стари и говорио да је Бејрут најлепши град који је видео, а путовао је много.
Вама саветујем да разгледате Биг Сарај у којем је живео турски гувернер, Председничку палату и прошетајте чувеним Рауши корнишом код Голубије стене. Бејрут има неколико универзитета (либански, француски, јерменски) са преко десет хиљада студената.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa