Инфо

8. новембар 2012.8. нов 2012.
ЧЕЛНИ ЉУДИ ШАПЦА И СЛАВОНСКОГ БРОДА ВИДЕ ШАНСЕ ЗА РАЗВОЈ ДВЕ РЕГИЈЕ

ИСТЕ ЖЕЉЕ ЗА БУДУЋНОСТ

На почетку 21. века Славонски Брод дели судбину већине југословенских индустријских центара, у старој СФРЈ познатим по привредним гигантима. Од „Ђуре Ђаковића“ остала су само сећања, о којима данас са сетом говори скоро 11. 000 незапослених становника славонског места. Титула најлепшег града у Хрватској у 2009. години мештанима Славонског Брода не значи пуно; њихова жеља је посао. Приближавање Хрватске Европској унији и ангажованост републичких и локалних власти током протекле четири године дали су донекле позитивне резултате, те многи Славонци у малој привреди траже шансу за започињање самосталног посла. При том им много не смета чињеница да републичку власт предводи Социјалдемократска партија Хрватске, жупанију Хрватска демократска заједница, а град Удруга „Праваши“, па се у Славонском Броду инсистира искључиво на прекомпоновању пословних идеја. Једна од тих идеја почела је да се реализује у септембру, захваљујући програму прекограничне сарадње Србије и Хрватске, финансираном средствима Европске уније. Бродско-посавска жупанија и Мачва ће у наредних годину дана сарађивати на пројекат „Ружа“, који представља велику шансу за пољопривредни развој две регије, са чиме се слаже и жупан Бродско-посавске жупаније Данијел Марушић.
- Мислим да је овај пројекат од изузетне важности. Имаћемо доста ружа, а на сву срећу имамо их коме и поделити. Овим програмом потврђује се добра сарадња са тимом људи из Шапца, предвођених градоначелником, те је сасвим оправдано очекивати да у будућности радимо заједно и на другим пословима. На овај пројекат надограђују се и други програми, па смо већ разговарали и о развоју пловног пута којим би се повезало неколико регија са простора бивше Југославије, каже жупан Марушић.
Слично мишљење има и градоначелник Шапца Милош Милошевић, који истиче вишеструки значај регионалног привредног партнерства.
- Сарадња два града успостављена је на најлепшој теми, а то је како унапредити развој хортикултуре. Производња ружа представља изузетно атрактивну грану пољопривреде и може донети значајну корист произвођачима. Веома је добро што ће се ученици две средње пољопривредне школе едуковати о производњи ружа и у будућности се бавити овим послом, при том помажући и другим особама које желе да стекну знање и вештине у области хортикултуре. Овакви скупови су и прилика да се боље упознамо и разменимо идеје о будућој сарадњи, која ће донети корист грађанима две регије, каже градоначелник Шапца.
Два града, слична по броју становника, на истој реци и са огромним пољопоривредним потенцијалима, са истим жељама гледају у будућност. У политички и економски нестабилним временима ка просперитету се лакше иде заједно, те ће, ако све буде као што је планирано, пројекат „Ружа“ бити добра полазна основа за још чвршћу сарадњу Мачве и Посавине.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa