Инфо

15. новембар 2012.15. нов 2012.
ПРЕДАВАЊЕ У ГИМНАЗИЈИ

ВАНЗЕМАЉЦИ ““ НАУЧНА ФАНТАСТИКА ИЛИ РЕАЛНОСТ

Поводом обележавања јубилеја Шабачке гимназије, у уторак, одржано је интересантно предавање на тему могућности постојања других цивилизација и њиховог међусобног контакта. Ово вече је организовао професор Мирко Нагл, доктор физике и магистар астрофизике:
„Размишљао сам шта би то било занимњиво за све образовне профиле и узрасте и схватио да су ванземаљске цивилизације нешто што нас опчињава. Зато сам позвао др Божидара Вујичића, професора Департмана за физику Природноматематичког факултета из Новог Сада“.
На ово интригантно питање покушао је да одговори професор Вујичић у получасовном, не популарном, него озбиљном, научном предавању:
- Наука, астрофизика и физика не баратају веровањима, него проценама заснованим на законитостима, на познавању емпиријских закона, добијених астрономским подацима и на основу тих података даје, или, покушава да да слику о могућности постојања ванземаљских цивилизација. Врло је вероватно да оне постоје, да постоји живот изван наше планете, али, питање је да ли у форми разумног живота, или у форми технички развијене цивилизације, која је у могућности да оствари контакт са цивилизацијом која је на истом нивоу. То је питање процене, јер, када говоримо о стварима које нису тако извесне, онда морамо говорити о вероватноћама. С обзиром на огромност васионе, на зачуђујуће велики број објеката, постоје процене да једна од три до тридесет милиона звезда има планету на којој постоје услови за развој технички развијене цивилизације која је у стању да комуницира са исто тако развијеном цивилизацијом. Процене иду ка смањењу вредности, другим речима, ка смањењу времена живота технички развијене цивилизације, што значи ка смањењу могућности контакта између две цивилизације. Сви су изгледи да комуникација није могућа, закључио је професор Вујичић и додао нешто што је изазвало буран аплауз и смех у сали: „Ако ускоро неко куцне негде на прозор и каже ““ Хеј, ја стигао, слободно реците да је онај, што вас је својевремено у Гимназији гњавио о вероватноћама, омануо“.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa