ЛИБАН
НИЈЕ ГРЕХ КАД ТЕ ДРУГИ ХРАНИ
Сутрадан путујемо у планинско место Деир ел Камар што у преводу значи Манастир на месечини.Његов творац, богат и образован, био је опчињен италијанском архитектуром, па је на обронку планине Шуф саградио место које је некада била важна тачка на путу свиле. Данас је град-музеј.
Док се пењемо, возач нашег аутобуса Амир, каже да је муслиман, и да се оженио хришћанком, а кад смо га упитали које вере ће му бити деца одговорио је: Како буду желели нека се тако и определе! Додаје и то да је однос према религији у његовој земљи јединствен и да се у једној породици могу наћи припадници муслиманске и хришћанске вере.
Време је ручку, заустављамо се испред типично либанског ресторана.
Либанци имају богату и разноврсну трпезу; од предјела ту је: кромпир са преливом од белог лука, парадајз у разним облицима, риба... Табуле је неизбежна салата, а специјалитет је јело кибе ( житарице убачене између млевеног меса). Колачи су изузетно укусни и пикантни најчешће од бутера и пистаћа уместо ораха. Национално пиће је арак и служи се уз мезе.
За столом преко пута нас посматам два Либанца у црним оделима. Пост, (рамадан) налаже да се храна не узима током дана, па зато чим падне први мрак сви се ужурбају да што пре стигну кући на “ ифтар, први оброк. Зато је чудно што је испред наших суседа постављено брдо хране.Још чудније је што су један другог - хранили!
Док се пењемо, возач нашег аутобуса Амир, каже да је муслиман, и да се оженио хришћанком, а кад смо га упитали које вере ће му бити деца одговорио је: Како буду желели нека се тако и определе! Додаје и то да је однос према религији у његовој земљи јединствен и да се у једној породици могу наћи припадници муслиманске и хришћанске вере.
Време је ручку, заустављамо се испред типично либанског ресторана.
Либанци имају богату и разноврсну трпезу; од предјела ту је: кромпир са преливом од белог лука, парадајз у разним облицима, риба... Табуле је неизбежна салата, а специјалитет је јело кибе ( житарице убачене између млевеног меса). Колачи су изузетно укусни и пикантни најчешће од бутера и пистаћа уместо ораха. Национално пиће је арак и служи се уз мезе.
За столом преко пута нас посматам два Либанца у црним оделима. Пост, (рамадан) налаже да се храна не узима током дана, па зато чим падне први мрак сви се ужурбају да што пре стигну кући на “ ифтар, први оброк. Зато је чудно што је испред наших суседа постављено брдо хране.Још чудније је што су један другог - хранили!
Најновији број
18. април 2024.