Инфо

29. новембар 2012.29. нов 2012.
ИСПУЊЕНО ЗАВЕШТАЊЕ

ПАМТИЋЕ НАС ПО ДОСТОЈЕВСКОМ

У препуној сали Библиотеке шабачке, прошлог четвртка, промовисана је нова књига - „Достојевски - Књига о Исусу Христу“, коју је у издању ИК „Глас Цркве“, приредио протођакон Љубомир Ранковић
Вече је отворила Соња Бокун, директорка Библиотеке, која је, између осталог, рекла:
- Питања која муче човека, питања живота и смрти, добра и зла, истине и лажи, љубави и мржње, неба и земље, правде и неправде, човека и Бога, у хришћанској цивилизацији даје истина о Богочовеку, истина о Исусу Христу. Мотив хришћанства и Исуса Христа је врло чест у делима Ф.М.Достојевског. Захваљујући чињеници да је могуће пронаћи паралелу између Библије и стваралаштва Достојевског, протођакон Љубомир Ранковић је сачинио ову књигу, коју можемо да читамо онако како смо читали Хазарски речник, од почетка, средине, или са краја. Захваљујући ИК „Глас Цркве“ која је у мисији културе СПЦ, на понос и радост у нашем граду, имамо и књигу коју је могао да приреди само неко ко је објавио Сабрана дела Достојевског, неко ко је теолог, узимајући из дела писца мотиве о Христу и хришћанству, правећи и графички пандан са параболама из Библије.
И заиста, од преко 20.000 страница које чини стваралаштво највећег маестра писане речи, протођакон је пажљиво и стрпљиво издвојио 360 оних које говоре о Спаситељу, са адекватним, пропратним деловима из Старог и Новог завета. Књига је подељена у седам поглавља: Исус Христос, Рођење Исусово, Човек ““ врлине и својства, Црква, Породица, Велики Инквизитор и Народ је тело Божје, од којих му је најдражи последњи део, јер, како је рекао - „Црква ће дуго, до краја времена учити од Достојевског шта је заправо народ. Народ је црква“. На крају овог дела, наилазимо на девет књига које су прави драгуљи Библије, а које су у целини штампане у овом издању ““ Књига о Рути, о Јестири, Песма над песмама, Књига пророка Јоне, Посланица Римљанима, Ефесцима, Колошанима, Филимону и Прва Петрова посланица.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa