Инфо

29. новембар 2012.29. нов 2012.
О ОБАВЉЕНОЈ ЖЕТВИ И ЈЕСЕЊОЈ СЕТВИ

ТЕШКА ГОДИНА ЗА СЕЉАКА

Прошле среде, на седници Општинског већа Коцељева, разматрана је информација о овогодишњој жетви и јесењој сетви усева. Шеф одсека за пољопривреду Владимир Матић оценио је да је 2012. година у области пољопривреде била веома специфична по питању климатских услова.
- Имали смо зиму са великим снегом и ниским температурама, потом сушу па и град, што се све одразило и на пољопривредне културе - рекао је Матић.
Највеће површине обрадивог земљишта, као и претходних година, биле су под кукурузом. Екстремна суша је овог лета направила велике штете на пољима, нарочито под кукурузом, сојом и сунцокретом, као и луцерком. Приноси су умањени за 60-70 одсто а процењена штета је око милијарду динара. Како се наводи у информацији овог одсека принос је био шаролик. На појединим парцелама посебно у градом захваћеном подручју штета је стопроцентна. Многи произвођачи су крајем августа месеца урадили силажу кукуруза, чиме је, упркос лошем квалитету, обезбеђена храна за сточарску производњу. Ипак, недостатак хране за исхрану као и проблем напајања стоке водом због суше проузроковао је у току године смањење сточног фонда.
Поред суше и града, низак ниво агротехничких мера је такође условио смањен принос. Стабилнијим приносом могу се похвалити поједини произвођачи чије се парцеле налазе у сливу реке Тамнаве.
Насупрот кукурузу, принос стрних жита био је веома добар. На око 1,4 хиљаде хектара под пшеницом просечан принос се кретао од 4-4,5 тона хлебног зрна по хектару, док је на неким парцелама достизао и пет тона.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa