Инфо

29. новембар 2012.29. нов 2012.
ЛИТВАНИЈА

МАЛИ ЈЕРУСАЛИМ

Главни град Литваније, Виљнус, лежи на обали две реке - Нерис и Виљне по којој носи име. Многи га називају „Град цркава“ ““ има их преко 50!
Трговци, калуђери, богаташи или сиротиња ““ сви су имали своје четврти.
Од свих је најупадљивија јеврејска коју називају „Мали Јерусалим“.Иза синагоге су узане уличице са високим зидом и дрвеним капијама које чувају приватност домаћина. Пре ИИ Светског Рата ту је живело 250.000 Јевреја. Данас их има пет хиљада.
„У Виљнусу морате гледати и горе и доле!
Горе, због торњева, а доле, да не паднете пошто су улице калдрмисане“, саветују домаћини и воде нас прво у “™Ресторанску“™ улицу.
У литванској кухињи (као у осталим балтичким земљама) највише су заступљена јела од кромпира. Могу бити слана и слатка. Оброк се најчешће започиње супом од цвекле, а завршава јединственим дезертом - палачинкама од кромпира пуњеним печеним паприкама. Као аперитив и као дигестив употребљава се литванско бело пиво.
Сунцем обасјана “™гори“™ цркве свете Ане. Саграђена у готском стилу са фасадом од црвене опеке стара је 500 година - лепотом је очарала чак и Наполеона Бонапарту када је пролазио овим крајевима. Посматрајући је гласно је зажалио што не може да је „пребаци“ у Париз.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa