Инфо

29. новембар 2012.29. нов 2012.
ВЕРА И МИ

ПОЧЕО БОЖИЋНИ ПОСТ

Да ли је у питању побожност или помодарство, али, све је више оних који га се придржавају
За православне хришћане, пост представља средство, никако циљ сам по себи, које се састоји у уздржању од мрсне хране и алкохолних пића. То је његова телесна, али не и најважнија димензија. Духовна је много тежа ““ уздржање од злих мисли и рђавих жеља, празнословља, умножавање молитава и милосрђа, јачање воље, успостављање равнотеже душе и тела, или, једноставније ““ настојање да се буде бољи човек.
Неки од Светих отаца су говорили да је “стомакоугађање корен свих зала“, да ту почиње сваки грех и човеков пад. У Старом Завету, Мојсије је постио 40 дана да би се удостојио да од Бога прими Декалог, у Новом Завету, Спаситељ је постио исто толико на Гори Кушања. Они НИШТА нису јели.
А данас? Како људи посте? Углавном су концентрисани на оно што је дозвољено да конзумирају од хране, јуре посне рецепте, питају свештенике за најмање детаље, заборављајући да Бог није ситничар и да није поента у томе.
Зашто људи посте? Неки зато што поштују правила цркве којој припадају, други сматрају да ће на тај начин смршати, а све је више оних који посте због моде. Без обзира на мотиве, број Срба који посте је у порасту, што доказује чињеница да су храмови пуни у дане празника.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa