Инфо

13. децембар 2012.13. дец 2012.
НОВА КЊИГА

ТРАГОВИМА УСПЕШНИХ

Недавно је у издању „Гласа Подриња“, а под покровитељством Града Шапца, из штампе „Чивија принта“ изашла монографија „Снови и корени“ Драгана Филиповића, књижевника и новинара
Сан је света књига а многе свете књиге нису ништа друго до сами снови“, рекао је Умберто Еко. Управо те снове многобројних Шапчана и Подринаца забележио је и од заборава сачувао Драган Филиповић у својим и њиховим „Сновима и коренима“. На сто деведесет страна обогаћених фотографијама аутор доноси слику једног времена у коме је стварност обликована на коренима снова. А корени, дубоки и јаки, увек су привлачили у мислима и чежњи оне који су свој нови живот пронашли на Северноамеричком континенту.
Од Града Анђела - Лос Анђелеса, Сан Франциска у Калифорнији преко Чикага, Њујорка, Њу Џерсија, Индијане, Индијанополиса до Торонта, Монтреала и Ванкувера у Канади аутор нас води утабаним српским стазама на америчком тлу. Школовани у другој половини двадесетог века у Шабачкој гимназији, средњим школама и на факултетима широм Србије своје знање показали су „тамо далеко“. Штавише, не мали број њих постали су научници светског гласа, познати професори универзитета, цењени стручњаци у НАСИ, истраживачи и универзитетски предавачи у области нуклеарне физике, медицине, грађевинарства, информатике, и другим областима живота. Ништа мање важни од њих су и добри мајстори својих заната и послова, првенствено добри и честити људи. Сви они су, што је поента ове књиге, остали дубоко привржени свом роду и коренима“, записао је аутор.
Белешке и репортаже настајале у периоду од 1996. до 2003. године објављиване највећим делом у „Гласу Подриња“, касније и у „Шабачкој ревији“, „Импулсу“, „Мачванским новинама“ и „Пресу“ пронашле су пут до корица књиге која је сачувала и чуваће од заборава многе животне судбине наших суграђана.
„Припадање се стиче рођењем, на који не можемо да утичемо јер не знамо ко ће, где ће и када ће нас родити. А, када се родимо дужни смо да целог живота учимо, да знамо о себи и другима довољно, да би могли своје да чувамо, а туђе да поштујемо“, пише у рецензији прим. др Предраг Тојић. Управо о том припадању, коренима, завичају сањали су током свих ових година на путу ка успеху Ружица Поповић Крекић, Миле Николић, Јасмина Вујић Арсеновић, Слободан и Мира Павловић, Петар Јовановић звани Пера Тесла, Весна и Јелена Митровић и многи други чије су животне приче, захваљујући аутору Драгану Филиповићу, и даље подстрек за све оне који нису досањали своје снове. А свој сан овом монографијом, допуњеном новим информацијама где су и докле су сада стигли, Драган Филиповић, после четрдесет две године рада у новинарству, писаним и електронским медијима, захвљујући пензионерским данима напокон је остварио.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa