Инфо

27. децембар 2012.27. дец 2012.
НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА ВЕРОЉУБОМ МАТИЋЕМ

ПРИВРЕДА ОСТАЈЕ ПРИОРИТЕТ

Иза нас је изборна година. Каква је, по вашем мишљењу, била 2012. година?
- Мислим да 2012. генерално у Србији није била добра, јер чим је изборна она је и проблематична за Србију, а све што се дешава у републици утиче и на локал. У Србији се избори не завршавају самим завршетком избора. Имају свој продужетак који није добар ни за државу ни за локал. Доста времена се изгуби док се не спакује Скупштина, Влада, министарства, и то онда утиче и на општине и градове. Код нас је држава веома централизована.
Ви сте практично постали медијска личност у Србији због успеха који сте постигли у општини Коцељева. Освојили сте и трећи мандат.
- Конкретно, што се тиче општине Коцељева, мислим да смо успели да, тако кажем, изнесемо на коректан начин све тешкоће са којима смо се суочавали и које прате живот. Изборни резултат у овој општини је такав какав је и он је привукао пажњу медија јер је Група грађана коју предводим освојила и трећи мандат. Није лако бити на власти и сваке наредне изборе добијати све више и више гласова. Овог пута смо освојили апсолутну већину. Оно што је привукло пажњу медија је и чињеница да две најјаче партије на републичком нивоу нису прешле цензус у Коцељеви. У току предизборних активности Група грађана није водила негативну кампању и причала о другима, већ је инсистирала да грађани гласају за ону опцију за коју су сматрали да је најбоља за њих. Причали смо само о себи, о ономе што смо урадили, што радимо и што ћемо урадити. Није било крупних обећања, већ искључиво реалних. Ми смо успели да за неколико месеци испунимо 60-70 одсто тих обећања.
С обзиром да Група грађана има апсолутну већину у локалном парламенту у којем, истовремено, две најјаче странке у Србији немају свог представника, каква је сарадња са републичком влашћу?
- То питање се врло често провлачи. У нормалној држави то не би требало да буде питање. Сматрам да идемо ка нормалној држави и да ће то све мање бити питање. Држава ако улаже у неку општину, регион, улаже зато што то треба а на због тога што је у тој локалној самоуправи на власти неко из одређене партије. Држава треба тако да размишља, без обзира ко је на власти. Чињеница је да су се по одређеним партијским линијама добијала одређена средства. То вероватно још постоји. Међутим, ја лично за ових девет година нисам имао таквих проблема. Напротив. Ни у сарадњи са овом влашћу за сада немамо проблема у комуникацији. Чак са симпатијама нас прихватају, јер они знају да цене изборни резултат, који је резултат рада у претходна два мандата. Очекујемо да ћемо добити само оно што треба да припадне овој општини. Ми не треба да будемо алави. Треба подржати оне општине у Србији које имају искорак, видљив резултат, што ми и имамо.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa