Инфо

27. децембар 2012.27. дец 2012.
РАЗГОВОР СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ ШАПЦА МИЛОШЕМ МИЛОШЕВИЋЕМ

ПОДРШКА ГРАЂАНА ЈЕ НАЈВЕЋИ КАПИТАЛ

Буџетом за 2013. годину предвиђено довољно новца за одржавање постојећих објеката и завршетак већ започетих радова. Последица економске кризе испољила се у недостатку новца за покретање нових пројеката. Неће недостајати средстава за финансирање радова по моделу “два на динар“. Највећи инвестициони подухват завршетак базена. За унапређење комуналног реда у сеоским месним заједницама опредељено по 300.000 динара. Сарадња са Европском унијом и Светском банком омогућила да Шабац добије објекте комунал
Економска ситуација у земљи условила је да се приликом планирања градског буџета за 2013. годину више пажње посвети текућем одржавању постојећих него инвестирању у нове пројекте. Обезбеђено је довољно средстава за окончање радова започетих током 2012., а неће трпети ни инвестиције које се реализују по моделу “два на динар“.
- Најбитнија разлика у односу на буџете претходних година је изостанак амбициозних пројеката у погледу изградње пројеката инфраструктуре. Због свеукупне економске ситуације, акценат је стављен на одржавање оног што смо урадили у претходном периоду. Великог удела у буџету имају средства опредељена за окончање радова који су уговорени током 2012., а који ће бити изведени или доспети за плаћање током следеће године. То практично значи да неће бити нових путева, да ће се смањити број улица у граду које ће бити пресвучене новим асфалтом, али да ће бити довољно новца за одржавање свих постојећих објеката у надлежности Дирекције за путеве, Водовода, Фонда за управљање грађевинским земљиштем. Када смо већ код ових јавних предузећа, посебно бих истакао да неће трпети пројекти који се финансирају по, сада, већ чувеном моделу “два на динар“. Односно радови за које град на сваки уложен динар месне зајединице опредељује два. Тако да, у зависности од интересовања грађана можемо очекивати да ће се и током 2013. године асфалтирати и шљунчити малски путеви, реконструисати нисконапонска мрежа, сређивати сеоски центри, градити секундарна водоводна и канализациона мрежа у приградским насељима - објашњава градоначелник Шапца Милош Милошевић.
Раскид уговора са републичком Дирекцијом за воде условио је измену постојећих планова када је у питању водоснабдевање. Но, са друге захваљујући кредиту одобреном од стране Немачке развојне банке, током 2013. биће звршени радови на постављању водоводне мреже у приградским месним заједницама.
- Приликом планирања буџета и средстава за ЈКП Водовод, утицао је нови однос који имамо са Дирекцијом за воде Републике Србије. Наиме, они су нам протеклих година били велики партнери у ширењу водоводне и канализационе мреже, али су нам пре извесног времена послали допис у којем нас обавештавају да раскидају уговоре са Градом који су се односили пре свега на изградњу објеката водоснабдевања и одвођења отпадних вода, уз уверавање да ће ти пројекти имати приоритет на Конкурсу за 2013. годину. То практично значи финансирање само оних радова који су отпочели ове године, што је затворило могућност неког већег планирања у овој области. Међутим, захваљујући кредиту који нам је одобрила КфЊ, остварићемо један од приоритетних циљева током следеће године. То је окончање радова на постављању 60 километара водоводне мреже у приградским месним заједницама.
Новина у буџету за 2013. годину је износ од по 300.000 динара намењен унапређењу комуналног реда у сеоским месним заједницама.
- Да. То ће бити велики тест за савете месних заједница који ће одлучивати о трошењу тих пара и правдати утрошени новац. Захтеви које смо добијали од месних заједница били су изузетно шаренолики. Од куповине народних ношњи за културно уметничка друштва, преко кречења и реновирања свлачионица, просторија месних заједница, до уређења гробља. Дакле, овај износ од 300.000 динара на годишњем нивоу, треба да подмири њихове најелементарније потребе због којих су се до сада обраћали градоначелнику или градском већу, али се не може користити за модел финансирања “два на динар“ као учешће месне заједнице.
Као највећа инвестиција у току следеће године наведено је окончање радова на реконструкцији и доградњи градског базена.
- Када је реч о реконструкцији базена, ту смо у претходном периоду имали ситуацију сличну као и у области водоснабдевања и одвођења отпадних вода. Наиме, изостала је обећана помоћ државе. Подршка коју смо имали приликом закључивања уговора је ускраћена сплетом околности, односно услед промене надлежности министарстава након избора. Међутим, с обзиром да је министар за инфраструктуру Велимир Илић најавио да ће се наставити реализација пројеката који су у програму подршке грађевинској делатности, са разлогом очекујемо да ћемо уз помоћ Републике до краја 2013. ову значајну инвестицију привести крају.
Велика су издвајања и у области социјане политике, а са друге стране, мање средстава је опредељено за реконструкцију школских објеката.
- С обзиром да је светска економска криза утицала и на Србију, од 2009. године, социјална политика је добила већи значај. Да би у овим тешким временима заштитила најугроженије Градска управа Шабац, у сарадњи са Центром за социјални рад је реализовала читав низ пројеката: од Куће добре воље, Куће на пола пута, Прихватилишта за одрасле, до подршке приликом запошљавања жена старијих од 50 и мушкараца старијих од 55 година. Тренутно, “најпопуларнија“ мера је одплата рачуна услуга ЈКП свим оним домаћинствима која имају примања по члану домаћинства нижа од прописаног нивоа.
Што се образовања тиче, с обзиром да је раније доста уложено у реконструкцију школских објеката, следеће године бићемо сконцентрисани углавном на редовна измирења материјалних трошкова и текућа одржавања. Но, то не значи да ће пракса награђивања најбољих ученика и наставника бити прекинута. Напротив, они и даље могу да рачунају на традиционалне “Видовданске награде“, а најупешнији студенти на стипендије.
Реализација буџета је у директној вези са наплатом пореза на зараде запослених. То је са друге стране условљено могућношћу привредника, да у изузетно тешкој економској ситуацију одрже постојећа радна места. Како бисте оценили тренутну привредну слику града? Који су то највећи проблеми са којима се сусрећу локални привредници и колико Град може да им помогне да их превазиђу?
- Уколико судимо по статистици, ситуација није ни мало тако црна. Наиме, од 2005. године у Шапцу имамо тренд смањења стопе незапослености. Међутим, ако свакодневно пратимо дешавања и проблеме које имају привредни субјекти видимо да је стање у којем се они налазе изузетно тешко. Ситуација се додатно искомпликовала одласком УС стила из града. Велике фирме имају доста муке да одрже ниво производне активности. За све важи готово исти сценарио: производња, потражња и продаја производа и услуга на тржишту је опала а остале су камате и кредити подигнути у неко економски боље време ради унапређења или проширења посла. Опала је инвестициона моћ и нас као локалне самоуправе и државе, смањена је куповна моћ појединца, тако да су се многи привредници нашли између “чекића и наковња“.
Овакава ситуација нас је додатно оснажила у опредељењу да без нових инвестиција у привредно производне објекте не можемо очекивати ни пораст броја незапослених ни раст стандарда. То је један од круцијалних разлога зашто се Град одлучивао у ранијем периоду да улаже у потенцијале који могу да заинтересују нове инвеститоре да улажу у Шабац. Резултат тог посла је италијанска фирма Весковини, која ће овде покренути производњу крајем ове, или почетком следеће године, али и обнова производње у фабрици Минералних ђубрива, која је детаљно реконструисана и опремљена по најновијим светским стандардима.
То су две светле тачке шабачке привреде, али и даље не одустајемо од тога да се боримо за нове инвеститоре и оно чиме располажемо ставимо у функцију привредног развоја.
Велика развојна шанса је по многима пољопривреда. Да ли ће Град и даље спроводити мере за подстицај производње у овој области, и да ли постоје неке програмске новине у помоћи пољопривредницима чија је реализација предвиђена за следећу годину?
- Градска управа Шабац је покренула у периоду за нама, програм од изузетног значаја за развој пољопривреде овог краја а то је кредитирање произвођача у подизању засада трешања. Упоредо са тиме, отпочели смо радове на пројекту Центра за пријем, сортирање и паковање воћа. Неопходна документација и грађевински план објекта биће готови у 2013. години, док ће Центар почети са радом 2014., када очекујемо и први род од тих трешања.
Што се тиче подстицајних мера, и даље ће на снази бити оне које су се у периоду за нама показале као ефикасним. Једна од њих је и помоћ при копању дубунских бунара. Док је буџетом за следећу годину опредељено 10.000.000 динара за развој говедарства, наиме, сваки произвођач ће добијати по 2.000 динара по телету.
Истакао бих, да ћемо и у будуће бити отворени за предлоге наших пољопривредника и подржавати оне пројекте који им омогућују већу зараду и бољи и лакши пласман на тржишту.
У смислу даљег привредно економског развоја, у Шапцу ће бити реализован и пројекат заснован на јавно приватном партнерству. Реч је о изградњи подземне јавне гараже на централном градском тргу, која би требало да смањи саобраћајне гужве али и омогући даљи развој центра као трговачко пословног језгра Шапца.
- Шабац је први који је ушао у овај ниво финансирања и донео адекватне одлуке како би се оно реализовало. Дошло је до малог застоја јер се чекало формирање републичке Комисије за концесије без које није могућ даљи наставак реализације подземне гараже по принципу јавно-приватног партнерства, али очекујемо да ће почетком нове грађевинске сезоне бити изабран партнер и кренути изградња.
Захваљујући помоћи Европске уније, и Шабац је добио два објекта комуналне инфраструктуре од стратешког значаја. Реч је о регионалној депонији и постројење за прераду отпадних вода. Кредитима Светске банке, обезбеђена је савска обала у дужини од 10 километара, док ће радови на другој полови почети почетком следеће године.
- Шабац је први град у Србији који ће моћи да се похвали савременом регионалном депонијом која је у износу од 6 милиона евра бесповратне помоћи финансирана средствима Европске уније, и град који је кренуо у изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода, вредног 11 милиона евра добијених из истих извора.
Када је реч о овом постројењу, волео бих да напоменем да је у његовој изградњи доста помогла и држава преко НИП и Дирекције за воде. У финансирању је учествовао и град, али без помоћи Европске уније руке би нам биле везане. Значај ових објеката за даљи развој града је огроман. Њихова изградња нам даје зелено светло да конкуришемо за неке нове пројекте Европске уније, која је чисту и здраву животну средину поставила на врх својих приоритета.
Што се тиче средстава добијених путем кредита које нам је одобрила Светска банка, њиме је финансирана изградња насипа на Сави. Планирана дужина је 20 километара. До сада је изграђено 10 километара, док са другом половином у реону Дреновац- Шеварице крећемо почетком следеће године, како би био окончан крајем 2013. Подизање нивоа безбедности од изливања Саве на знатно виши ниво, од огромне је важности пре свега за локално становништво, али и за потенцијалне инвеститоре у Северозападној радној зони.
Политичку сцену Шапца током последњих шест месеци обележила је грчевита борба опозиције да промени власт у Шапцу. Колико је актуелна владајућа коалиција у овом тренутку стабилна?
-Сасвим је природна тежња опозиције да постане позиција, али мало је неприродно да ово питање седам месеци након избора и даље у жижи интересовања јавности. На неки начин, ова ситуација се може назвати “продуженим изборима“. Стално наметање ове теме отежава управљање градом. Међутим најбољи одговор о стабилности владајуће коалиције је чињеница да је буџет за 2013. годину усвојен, а захтеви опозиције за сменом градских органа власти нису ни ушли на дневни ред због недостатка броја гласова одборника.
И за крај, ово је Ваш трећи мандат. Шта бисте издвојили као најзначајније што сте урадили до сада?
- Протеклих година доста је урађено. Често волим да кажем да се квалитет једне политике мери количином бољитка који је она донела у животе грађана. Задовољан сам оним што је учињено а што се грубо може мерити новим километрима путне, водоводне и канализационе мреже, тротоарима, стубовима јавне расвете, обновљеним школским објектима“¦ међутим, оно што ме посебно радује је чињеница да после свих ових година и даље могу да погледам сваком свом суграђанину у очи. Странка испред које сам, и ја лично, посвећивали смо се сваком послу максимално како би оправдали указано поверење, јер верујем да код политичара нема већег капитала од поверења које му грађани укажу.
Новогодишња порука читаоцима “Гласа Подриња“:
-Ово су тешка времена, када се лако може изгубити нада у боље сутра. Међутим, најгоре што може да нам се деси је да западнемо у стање апатије, да изгубимо веру да можемо да живимо бољим и квалитетнијм животом.
Због тога, као непоправљиви оптимиста, свим вашим читаоцима желим да у години пред нама поврате изгубљену наду и веру у себе. Више самопоштовања. Нек нам ова тешка времена послуже као подстрек да више гледамо, да јаче трагамо и боље увиђамо нове могућности. Јер са таквим животним ставом, и добрим здрављем вас и ваших најближих, као предусловом, нема неосвојивих висина.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa