Инфо

10. јануар 2013.10. јан 2013.

СВЕТ У ДЕЧЈЕМ ОКУ

Из штампе је недавно изашла књига путописа за децу „Не леђима слона“, познате шабачке списатељице и путописца Миле Старчевић
Објављивање књиге омогућио је Град Шабац кроз конкурс за програме у култури.
Својеврсну рецензију у виду упутства деци за употребу књиге, потписала је проф. разредне наставе Тања Поповић, а уредник издања, лектор и аутор ликовног решења у боји опремљених корица, са мотивом из Индије, је арх. Марко Гавриловић.
Све илустрације и књизи, укључујући и насловну, урадила је тематски, по мотивима путописних прича и бајки, и то сјајно, деци прилагођено, Ђурђијана-Ђована Гајић.
Уз фотографију ауторке са једне од промоција њених књига, последња страна књиге, која са насловном чини тематску целину, доноси краћи биографски запис о Мили Старчевић. Прва реченица доминира: „По речима књижевника Моме Димића, Мила Старчевић је највећи српски путописац“. Хоћу да верујем да је писац Димић притом мислио на највећи број земаља (134) које је Мила Старчевић са сурпугом Петром пропутовала и о свима објавила и објављује новинске и филмске записе, белешке, приче, радио и ТВ емисије, путописне књиге...Љубомир Ненадовић, Исидора Секулић, Јован Дучић, Милош Црњански и други великани српске књижевности огледали су се и у књижевној форми путописа. И ова своја остварења нису сматрали мање значајним од осталих дела којима су оставили дубок, неизбрисив, траг у књижевности овог народа. „Писме из Норвешке“, Исидоре Секулић, „Градови и химере“, Јована Дучића, да не набрајамо...- и сада, и за све време писане речи у српском језику, пред читаоцем отварају људе и догађаје, простор и време. Историја кљижевности још није, и тешко да ће икад моћи да децидно каже: Ово је највећи српски путописац! Јер сваки од ових књижевних величина има нешто своје и посебно, у стилу, дескрипцији, емоцијама којима доживљава и бележи природу, људе и догађаје; свако је другачији, свој и непоновљив. И зато је свако од њих ““ НАЈВЕЋИ. Мила Старчевић може с правом да буде поносна, баш као и њени суграђани, што је део тог драгоценог круга осведочених и свевременских писаца виђења и доживљавања меридијана, народа, обичаја, традиције, културе и других животних садржаја.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa