Инфо

24. јануар 2013.24. јан 2013.
ДОЊОШОРСКО ГРОБЉЕ НА МЕТИ ВАНДАЛА

КО ЧУВА ГРОБЉА?

Код свих народа, у свим временима, гробља су светиња у коју се не дира. То, очигледно, није случај код нас.
Прошле недеље, на Доњошорском гробљу, оскрнављено је неколико споменика. У редакцију „Гласа Подриња“, видно узбуђен, дошао је Мирољуб Степановић:
- Када смо, 15. јануара, обележавали тринаест година од очеве смрти, били смо шокирани видевши да је скинут горњи део споменика и да су украдене две месингане шипке. Случај смо одмах пријавили полицији, они су дошли, узели податке, али не и отиске, што нас је додатно узрујало. Сигуран сам да се зна ко тргује секундарним сировинама, знају се места на која се односе и ко их купује, али њих то не занима. Шокирани смо чињеницом да се у овој земљи ни мртви не остављају на миру, а трагедија је још већа због тога што се не решава то што се дешава. Видите, ми одржавање и чување гробних места плаћамо Комуналном и заузврат, очекујемо да буду обезбеђени. С обзиром да гробље није осветљено, нема чувара, окривљујем и Комуналну полицију, а против Комуналног ћу поднети кривичну пријаву, огорчено је рекао Степановић.
- Нема никаквог основа за тужбу, ми имамо обавезу одржавања, али не и чувања гробног места. Ми наплаћујемо гробно место, а што се тиче заштите споменика, требало би да га осигура лице које га је поставило, саопштио је Драган Нинковић, директор ЈКП „Стари град“.
Трагом ових дешавања, контактирали смо и Данијелу Исаиловић, која је задужена за односе са јавношћу у ПУ Шабац:
- Није тачно да полиција не ради свој посао како треба, расветљен је велики број случајева у последње време. Што се тиче трговине секундарним сированима, колеге одлазе на лице места, али, углавном је то већ оштећено, „утопљено“, како у жаргону кажу они који се тиме баве. Ми реагујемо на сваку пријаву. Једно време су били актуелни акумулатори, па шахтови, сада су опет на мети гробља. Што се тиче господина Степановића, он је усамљен случај незадовољства, мада ми је жао што се тако осећа, јер, нико не би требало да дира у нешто што је некоме свето, каже Исаиловићева.
Поставља се питање: „Ко је надлежан за чување гробова?“ И још једно, само наше: „Зар је потребно и постављати то питање?“.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa