Инфо

24. јануар 2013.24. јан 2013.
НАРОДНА ВЕРОВАЊА

ЗИМА БЛАГА, ГОДИНА РОДНИЈА

Често се у дане празника поведе прича о народном веровању заснованом на данима између Божића и прасету за Божић популарној печеници. Верољуб Станимировић из села Владимирци са супругом Смиљаном ове године је имао популарну печеницу, од 50 килограма а некада су каже знале бити и по 80 до 100 килограма.
- Биле су и породице веће. Куће су биле до трећег Божића препуне сламе, на њој се и спавало а тада се износила на воће и у стаје да Христ по веровању лакше оде. Наравно за печеницу је везано веровање и око зиме. Тачније ако је слезина задебљана на почетку зима ће бити јача на почетку а у супротном на крају. Ове године задебљање је на почетку и по том веровању зима би требало бити блага. Опет по данима између Божића Католичког и нашег биће роднија година, али како се све окренуло видећемо шта ће бити.
Ова старина има скромно домаћинство са обиљем живине којој се прилази са пуно љубави. Уз кокоши и патке, ћуре и гуске, морке и голубове прави рај. У дане око Божића све оживи и враћа наду у берићет и будућност села.
Жале само Станимировићи што је деце све мање па то ствара тужнији осећај. Али свако време закључује носи своје бреме.
Испратио нас је прелеп крајолик села Владимирци са сламом у воћњацима и дан који је кажу обећавао родну годину.
Како сељани рекоше из уста оних који верују у Божије уши.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa