Инфо

24. јануар 2013.24. јан 2013.
ПРОЈЕКАТ ПОДРЖАН ОД ГРАДСКЕ УПРАВЕ

ЈАНКОВА ЛЕКСИКА И МЛАДИ

Сајт ,,Духовно и материјално наслеђе Мачве“ (наследјемацве.њееблy.цом), покренуле су недавно Жељка Бојић и Даниела Берић Дамњановић. Две просветне раднице, реализовале су заједничку идеју и покренуле сајт који представља део пројекта ,,Лексичко наслеђе Јанка Веселиновића кроз визуру младих“. Покровитељ пројекта је градска управа Шабац, а партнери, Економско ““ трговинска школа и ОШ ,,Јанко Веселиновић“.
Сагласне у чињеници да разлика у лексици деце из града и села, готово и не постоји, Жељка и Даниела, очекују да потврде или оповргну своја размишљања. Путем истраживања које ће спровести, добијени подаци ће дати одговор на питање колико деце основне и средње школе познају и разумеју језик којим је писао и један од најпознатијих аутора Мачве, Јанко Веселиновић. Заједничко сазнање да деца из града, али и она из сеоских средина, често, не знају назив и намену одређених традиционалних предмета, покренуло је идеју за истраживањем, а Јанка Веселиновића су одабрале јер је наш, завичајни писац, чија се дела обрађују и у основној и у средњој школи.
- Пошто научне и стручне радове чита ужи круг људи, одлучиле смо да осавременимо причу и покренемо сајт. Планирамо и да, након истраживања, штампамо мали речник у коме ће се наћи сви појмови из различитих делова живота који је описан у роману ,,Хајдук Станко“- истакла је Даниела.
Сматрајући да сајт не треба да остане само у оквирима лексичког наслеђа, најављују да ће постати ризница мачванског блага, како материјалног, тако и духовног.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa