Инфо

7. фебруар 2013.7. феб 2013.
ПРАВИЛНА ИСХРАНА КОД ДЕЦЕ ШКОЛСКОГ УЗРАСТА

РОДИТЕЉИ ЧЕСТО ГРЕШЕ

Здрава исхрана у школском узрасту незамењива за правилан развој деце. Родитељи греше, често и из најбољих намера. Добар пример организације и бриге о правилном развоју младих нараштаја ПУ “Наше дете“
Пројекат шабачке Градске управе да ученицима основних школа на територији Шапца обезбеде један здрав оброк дневно прекинут је након пола године. Разлог томе је незадовољство деце и родитеља предвиђеним јеловником. Наиме, наши најмлађи суграђани нису навикли на укус здраве хране, па је ужина у највећем броју случајева завршавала у контејнерима.
Према речима стручњака, због устаљених, погрешних навика, пре свега родитеља, овакав програм, упркос његовој вишеструкој користи, није имао шансе да заживи.
-Родитељи су генератори понашања деце. Оно што неко понесе из куће представља базу. Не можемо очекивати од детета да прихвати начин исхране који се у домаћинству у којем живи не практикује ““ истиче др спец. хигијене Снежана Панић у шабачком Заводу за јавно здравље.
На значај исхране у овом периоду можда најбоље упућује стара народна изрека која каже “Здравље се не губи у старости, већ у младости“. Многе болести познијих година резултат су понашања из младости. Са друге стране, здраве намирнице данас су доступније него раније. Јефтиније од многих кондиторских производа.
- Хранити се правилно није велика финансијска али је огромна инвестиција у здравље. У данашње време много је јефтиније спремати оброк од здравих намирница него куповати слаткише и грицкалице. Али то захтева више времена и труда, па се многи родитељи одлучују за комфорније решење да дају детету новац да купи нешто од брзе хране него да устану раније и скувају нешто ““ каже докторка Панић и објашњава да је доручак, како у периоду одрастања, тако и касније најважнији оброк за функционисање организма.
- Велики број деце не доручкује код куће пре школе, а то је јако важно. У нашем телу се целу ноћ обављају неки процеси. За то је потребна енергија. Ујутро је мозак “гладан“ и пре било какве активности га треба нахранити да би током дана без проблема функционисао ““ напомиње Панићева, а као пример неговања доброг односа према здрављу и исхрани шабачких најмлађих нараштаја наводи ПУ “Наше дете“.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa