Инфо

7. фебруар 2013.7. феб 2013.
ОПРЕЗНО СА УГОВОРИМА О ДОЖИВОТНОМ ИЗДРЖАВАЊУ

НАША ПОСЛА

Уговори о доживотном издржавању најчешће за једну страну представљају начин да старост проживи мирно и сигурно, а за другу да се материјално обезбеди. Ови уговори, међутим спадају у тзв. алеотарне уговоре, односно, не зна се унапред колика ће бити давања обе стране. Из тог разлога у пракси долази до раскида уговора и подношења тужби, а сваки случај је прича за себе
Шабачки адвокат Владимир Терзић наводи да је у пракси имао случајеве када примаоци издржавања живе и двадесетак година по склапању уговора, па друга страна стан поштено отплати, али и да су по раскидима прерачунавали број шерпица пасуља, па чак и вредност камена за купус.
-Прималац издржавања према даваоцу уговара неку имовину, обично стан или другу непокретност. Заузврат прима издржавање које, ако није уговорено, обично је по закону прописано као обавеза обезбеђења становања, хране, одеће, неге. Није увек изражено само у новцу, али јесте у натуралним давањима која могу бити преведена у новац. Ако дође до раскида уговора у судском поступку се утврђује до тада дато издржавање и у новцу се изражава колико дотадашњи прималац издржавања мора да врати даваоцу, објашњава Терзић.
Форма овог уговора захтева обавезну оверу пред судијом. Прималац издржавања може уговорити само оно што поседује у тренутку овере, а не и ствари које ће у будућности набавити. Имовина тек по његовој смрти прелази на даваоца издржавања.
-У ванпарничном оставинском поступку имовина уговорена на овај начин не улази у оставинску масу. Давалац издржавања не мора бити неко од законских наследника, а они могу изјавити да не признају тај уговор и суд их упућује на парницу. Морају у року од 30 дана да покрену парнични поступак, наводи Терзић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa