Инфо

21. фебруар 2013.21. феб 2013.
МИХАЈЛО ПУПИН - СРПСКИ НАУЧНИК, СВЕТСКОГ ГЛАСА

УЧИТЕЉ ЧЕТИРИ НОБЕЛОВЦА

Ништа човека не чини толико срећним као његово поштено уверење да је учинио све што је могао, улажући у свој рад своје најбоље способности, написао је Михајло Пупин.
И заиста, његов животни пут на сваком кораку је упутство како треба живети достојно, племенито, садржајно, како савладати препреке и превазићи неуспехе.
Од посебног је значаја да се сетимо његовог научног стваралаштва. Без Пупиновог обимног и разноврсног дела не можемо замислити савремену техничку цивилизацију.
Од 34 веома вредна патента која је верификовао, свакако је, иако не најзначајнији, најпознатији метод за повећање домета телефонске линије помоћу специјалних калемова у телекомуникацијама ““ „пупинизација“. Веома брзо његови патенти нашли су пут до примене, преко Америчке телефонско-телеграфске компаније и Сименса. По неким изворима 1936. године у САД је било у употреби 8,5 милиона Пупинових калемова на око 5 милиона миља каблова и 4 милиона ваздушних водова.
Такође је познат његов значајан допринос Рендгеновом открићу. Непуне две недеље после његове објаве Пупин је почео да експериментише са рендгенским зрацима објавивши и два значајна рада. Већ 2. јануара 1896. године направио је, по неким изворима, прве рендгенске снимке у САД. Успео је да скрати време експозиције за двадесетак пута, од једног сата на неколико минута. На основу експерименталних резултата дошао је до закључка да се ударом примарних Х ““зрака генеришу секундарни Х-зраци.
Највише истраживања посветио је осцилацијама и филтрима што је основа радиотехнике и телекомуникација.
Мало је познато да је баш Пупин добио патенте за успостављање више телеграфских и телефонских канала по једном физичком воду и на тај начин поставио основе временског и фреквенцијског мултиплекса без којих се савремене телекомуникације не могу замислити.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa