Инфо

21. фебруар 2013.21. феб 2013.
ВОЋАРСТВО

ПРОИЗВОЂАЧИ СЕ ОКРЕЋУ ВОЋАРСТВУ

Мачвански сељаци све више се, поред традиционалног гајења њива кукурузом и пшеницом, окрећу воћарству. Домаћинство Милете Брајића из Штитара са 1,5ха планатаже јабука и шљива , произвело је 2 тоне јабука. Суша је учинила своје, јер им је преполовила род у односу на претходну.
-Шљиву не продајемо, родило је око 2, 5 тоне и то сам испекао у ракију. Мало је продајем, највише поделим пријатељима и познаницима, а сеоска кућа без добре ракије не може. Прошле године све су продали Русима, који су им плаћали одмах у готовини. Ове године, чекају накупце, који им, како каже Милета преполове род.
Брајићи се спремају да крену у орезивање воћњака. Тај посао не могу да обаве сами, па им у помоћ долазе искусни резачи из Поцерине.
-Ових дана нам долазе резачи из Румске, који знају како их треба орезати. Велики је то посао, остаће код нас неколико дана. Ове године крећем са засадом трешања. Посадићу 240 садница “регине“™“™и „булата““ на 30 ари . Саднице сам узео преко Дирекције за пољопривреду, са којом имам добру сарадњу - каже Милета Брајић.
Јабуке спаковане у холандезе у посебној просторији у којој мора да се одржава стално ниска темпертура, чекају купца. Нису ни налик јабукама које се налазе на пијацама и у продавницама, изгледају као да су јуче одбране са гране.
Кад све ставе на папир и подвуку црту, Брајићи ће ове године зарадити на воћу око 2.000 евра.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa