Инфо

21. фебруар 2013.21. феб 2013.
У ХАЈАТУ ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ ИЗГРАДЊЕ ЈАВНЕ ПАРКИНГ ГАРАЖЕ У ШАПЦУ

ПРВИ ПРИМЕР ЈАВНО ПРИВАТНОГ ПАРТНЕРСТВА

У београдском хотелу Хајат, прошле среде је организована званична презентација Пројекта изградње подземне, јавне паркинг гараже у центру Шапца која би требало да представља један од првих примера успешно реализованог јавно-приватног партнерства у Србији по моделу концесије. Скупу су присуствовали представници грађевинских фирми, консултантских кућа, амбасада САД, Израела и Данске, привредних комора, предузећа која се баве делатношћу паркирања и остали заинтересовани за учешће у реализац&
Град Шабац је на скупу у Хајату, прошле среде, најавио расписивање јавног позива за пројектовање, изградњу, финансирање, управљање и одржавање јавне гараже, односно избор квалификованог приватног партнера којем ће бити додељена концесија за обављање комуналне али и комерцијалне делатности у трајању до 30 година. За изградњу гараже од максималних 286 паркинг места Град ће обезбедити капиталну субвенцију до 1,2 милиона евра, а Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) размотриће одобрење кредита до 4 милиона евра.
Поздрављајући присутне, градоначелник Шапца Милош Милошевић истакао је опредељеност Града за развој локалне економије и стварање бољих услова за живот и рад грађана и привреде.
- Свесни смо да кључ развоја лежи управо у сарадњи са приватним сектором и проналажењу нових модела за финансирање инфраструктурних пројеката и промоцију инвестиција. Јавно-приватна партнерства представљају један од начина да то остваримо, уз додатне користи од унапређења квалитета јавних услуга. То су принципи којима смо се руководили у покретању иницијативе за изградњу јавне паркинг гараже, рекао је, између осталог, градоначелник Шапца Милош Милошевић.
О економским приликама за развој локалних заједница у Србији говорио је Маттео Патроне, директор ЕБРД за Србију. Драган Нинковић, саобраћајни инжењер и члан градског стручног тима, изнео је податке који указују на неопходност унапређења паркирања као комуналне делатности, док је Вера Михаљевић, председница Комисије за планове Града Шапца, изложила урбанистичко-архитектонске аспекте изградње јавне паркинг гараже.
Процедуру доделе концесије образложила је Мирјана Мецић Маринковић, руководилац Канцеларије за локални економски развој града Шапца.
- Циљ презентације био је да потенцијалне партнере и ширу јавност упознамо са нашим намерама. Велики број људи који су пратили скуп говори о добрим шансама за проналазак партнера, али и о заинтересованости осталих локалних самоуправа у Србији које желе да искористе наше искуство, истакла је Мирјана Мецић Маринковић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa