Инфо

28. фебруар 2013.28. феб 2013.
ПРИЗНАЊЕ ДОНАТОРУ МАНАСТИРА РАДОВАШНИЦА

ДОБРОДУШНА СЕСТРА МИЛИЦА

Уз то што је донатор обнове цркве, Милица Абт, Српкиња која је радни век провела у Швајцарској, добила посебно признање угледне фирме за савремено градитељство. На дан светог арханђела Гав рила, 26. јула ове године, освештаће се црква која је деценијама чекала нови живот
Милица Абт, Српкиња родом из Семберије, радни век је провела у Швајцарској, и после супругове смрти по својој раније замишљеној животној путањи, посветила се манастирском животу. У Радовашницу је долазила и пре, свидео јој се тај крај иако се овде скромно живело, баш по монашким принципима. Тада се и определила да своју уштеђевину определи за обнуву цркве коју је немачка казнена експедиција порушила још 1941. године и до ових година стајала као спомен прошлих времена.
Црква посвећена арханђелу Гаврилу датира, по легенди, из доба Немањића, када је и грађена у рашком стилу од ломљеног камена, покривена шиндром, и у свим ратовима и бунама доживљавала оштећења или пустошења да би деценије провела у као рушевина чекајући обнову. Овај спомених духовности и културе тек 2011. године доживљава нову младост.
-У пролеће 2011. године, 1. априла почела је градња цркве а пројекат је рађен годину раније- почиње причу о свом боравку и ангажовању на обнови светиње Милица Абт, енергична жена која је најзаслужнија за спајање прошлости и садашњости у овим поцерским падинама. И хвала Богу, каже, ево црква је завршена, сада се раде иконостас, подни мозаик и још неки унутрашњи радови који ће јој дати пун сјај и лепоту.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa