Инфо

28. фебруар 2013.28. феб 2013.
ПИРИНЕЈИ

ХЕМИНГВЕЈ У ПАМПЛОНИ

Славни Ернест Хемингвеј, први пут је боравио у Памплони 1923 године. Том приликом је присуствовао и овој јединственој кориди ““ Житељи града сматрају да је Хемингвеј заслужан што је после тога Памплона постављена на све туристичке мапе света.
Чувени амерички писац је у овом граду био чак девет пута; један од својих романа под именом „ФИЕСТА“. посветио је фестивалу у Памплони. Одседао је на централном тргу у хотелу „Ла перла“ ““ и боравио увек у истој соби у којој је до данас остало све аутентично. Уколико неко пожели да преноћи у Хемингвејевој соби спреман је да плати 1700 Евра. Заинтересованих увек има посебно међу славним и богатим.
У непосредној близини хотела „Ла перла“ налази се ресторан „Ируња“ за који је везана необична прича.
Изграђен је у 19-ом веку и по налогу пројектанта унутрашњост ресторана је била обложена огледалима ““ сви зидови па чак и таваница. Када је 1885. године у Памплону уведена струја градске власти су решиле да поводом тог догађаја направе велелепни пријем у „Ируњи“. Када су све званице дошле и сместиле се дан је био на искрају и домаћини су укључили прекидач. Међутим, појаву светлости предходио је снажан прасак од којег су се гости уплашили и ““ почели да беже. При том узбудљиво-драматичном догађају и општем метежу било је и ““ повређених.
Стара Памплона је била опасана зидинама; њих је саградио римски војсковођа Карло Велики при томе је донет и закон да је због сигурности забрањено живети изван зидина - зато су у старој четврти - у узаним уличицама- градили узане али високе зграде! Једна таква има црепом покривени „мостић“ који повезује куће са две супротне стране. Постоје две приче у вези „висећег ходника“ ; прва каже да се некада ту налазио женски манастир, а монахиње нису смеле излазити на улицу па су користиле тајни прелаз. По другој причи је у питању богаташ који је желео да неопажено прелази на другу страну ““ код своје драгане.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa