Инфо

28. фебруар 2013.28. феб 2013.
ОЧУВАЈМО ЗДРАВЉЕ

ПРИОРИТЕТИМА И ПОДРШКОМ ДО СТАБИЛНОСТИ

О савременим токовима живота и начинима на које се рефлектују на психо- физичко здравље, разговарамо са психологом Биљаном Ерцеговчевић
Данашњи начин живота, са једне стране, инсистира на приватности и самосталности, док је, из другог угла, имамо све мање. Колико нас таква стремљења, суштински, међусобно отуђују?
-Мислим да такав начин живота подстиче синдром ,,великог брата“. Све више смо огољени као личност и у том смислу се губи приватност која у одређеним ситуацијама, свакако, постоји. Самосталност у смислу породичних утицаја на дете, у извесној мери, јесте добра. Током процеса васпитања, веома је важно едуковати родитеље. Васпитање подразумева нове правце и нека стара правила више нису заступљена током овог процеса. Времена су другачија, али и деца и зато им треба прићи на један сасвим нов начин. Важну улогу играју породица и школа, а времена су врло променљива, па људи погрешно постављају приоритете и уместо дружења, успостављају сталне контакте преко друштвених мрежа.
Захтеви пословног карактера данас су, знатно, сложенији него раније. Како пронаћи баланс а не оштетити своје психо-физичко здравље?
-Тачно је да су захтеви пословног карактера сложенији, али оно што је евидентно јесте да су они врло променљиви. Не постоје јасни захтеви који ће важити један дужи период. Неизвесност је свеприсутна. Човек често располаже оним што је научио, мислећи да му нова знања нису потребна, па се тешко прилагођава постојећој турбуленцији. Све то производи стрес, који је битан фактор за настанак многих тешких болести. Ми не можемо да мењамо времена, али можемо променити угао гледања. Битно је да прихватимо реалност садашњости, али веома је важно да сагледамо какве компетенције тренутно имамо и како их можемо усавршити. Потребно је да на то, уместо као на тешкоћу, гледамо у смислу изазова. Морамо поставити позитиван угао гледања и одредити приоритете пословног карактера. Наш живот није само посао и ми не можемо кроз пословне задатке компензовати свој лични живот. Пре свега препоручујем чвршће везе са породицом, пријатељима, дружење, здраве стилове живота. Добро је да се свако вече, пред спавање, преиспитамо шта смо то урадили лепо за себе и друге. Не морају то бити велике ствари, довољне су ситне пажње.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa