Инфо

28. фебруар 2013.28. феб 2013.
ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

ОСНОВАНА ПРВА ЈЕЗИЧКА ВЛАДА

На иницијативу Библиотеке шабачке, организован је јавни час „Говориш ли српски?“ кога су припремили ученици Шабачке гимназије са професоркама Катарином Бугарчић и Кристином Арсеновић. Час је почео у минут до дванаст, што на симболичан начин указује да је крајње време да се нешто уради по питању очувања и правилне употребе српског језика
У моје име и име мог заменика Катарине Бугарчић, свечано отварам заседање прве Језичке владе на свету. Од тренутка када сте ушли у Библиотеку шабачку, постали сте народни посланици, посланици Језичке скупштине и ја Вас молим да активно учествујете у изјашњавању и гласању. Свесни стања у ком се налази наш језик и чињенице да је управо језик тај који ће наџивети све да би о свему сведочио, ови млади људи, министри, на челу са премијером, окупили су се да би предложили пакет реформи и програм за побољшање квалитета нашег језика, започела је Кристина Арсеновић заседање прве Језичке владе у Библиотеци шабачкој, прошлог четвртка.
У сарадњи са гимназијалцима, који су полазници неке од креативних радионица Библиотеке, направљена је шармантна пародија на политичке скупштине, али са озбиљним упозорењем и подацима у каквом односу се налазе Срби и њихов, наш матерњи језик.
Према подацима Републичког завода за статистику и Института за педагошка истраживања, сваки пети становник Србије неправилно говори и пише свој језик. У основним школама, 70% ученика, уопште не користи знакове интерпункције, 33% њих не зна да користи велико слово, а 25% меша ћирилицу и латиницу. Трећина ученика у Србији пише слово њ уместо в, уместо слова и користи y, а 90% њих у својим саставима позајмљује енглеске речи. Налазимо се на 43. месту од укупно 72 државе по функционалној писмености. Више од 60% грађана Србије не чита.
- Сигуран сам да сте, као и ми, свесни куда иде наш језик, али и да нам можете помоћи да се ситуација поправи. Дошло је време да судбину свог језика узмемо у руке ми који се њиме највише и бавимо. Управо зато сте овде. Имамо стратегију за очување језичке компетентости и тражимо одговор на све чешћу употребу англицизама у нашем језику. Свесни смо да се језик неће сачувати сам од себе и признајемо да не можемо сами. Зато сте Ви овде, рекао је „премијер“, а гимназијаци ““ „министри“, представили су свој програм присутним учитељима, професорима српског језика и књижевности, педагозима, психолозима и директорима основних и средњих школа.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa