Инфо

28. фебруар 2013.28. феб 2013.
АКТИВНОСТИ ИНСПЕКЦИЈЕ РАДА

ЗАПОСЛЕНИ СТРАХУЈУ И ЋУТЕ

Укупан износ изречених новчаних казни несавесним послодавцима близу четири милиона динара. Велики проблем у поступању надлежних чињеница да им се запослени углавном обраћају кад остану без посла, односно тај статус изгубе
У 2012. години наше одељење инспекције рада извршило је укупно 2.930 инспекцијских надзора. Тим поводом донето је 595 решења за уклањање 1.514 недостатака, док је Прекршајном суду поднето 174 захтева за покретање поступка. Изречена је 81 новчана казна у укупном износу од 3.952.700 динара - навео је начелник одељења инспекције рада за Мачвански управни округ Данило Недељковић.
Најчешће неправилности из области радних односа односе се на њихово нормативно уређење и садржај уговора о раду, потом нередовност у исплати зарада, накнада и других примања, рад на црно. Невољу у деловању инспекције представља чињеница да радници из бојазни од отказа помоћ траже сувише касно, односно, тек када се тај страх обистини. Међутим ефекти рада надлежних ипак постоје, јер се по изласку на терен нелегалан рад аутоматски претвара у радни однос.
-У фирмама где је капитал већим делом у рукама приватника углавном нема организованог синдиката и сходно томе потписаних колективних уговора. Овај документ не постоји ни код великог броја малих и средњих предузећа који имају тек неколицину запослених. Када је реч о уговорима о раду, њима углавном ништа није регулисано и најчешће се ради о формуларима из књижаре које запослени чак и не поседују. Што се тиче самог заснивања радног односа послодавци се углавном одлучују да раднике ангажују на одређено време и упошљавају лица ван радног односа. Присутан је рад на црно. Он је евидентиран у случају 144 особе, упошљене претежно у производним делатностима, угоститељству, грађевинарству и трговини. Послодавци се на овај корак одлучују пре свега због мале вероватноће да ће бити откривени. У овом случају проблеми обављања делимичних инспекцијских надзора су бројни. Наиме, готово смо немоћни када затечено лице у процесу рада не жели да разговара, одбија да се легитимише или даје лажне податке, оде пре доласка полиције. Потом, имали смо примера рада у закључаној просторији или дворишту које „обезбеђује“ пас. Међутим резултати нашег присуства у оваквим ситуацијама постоје јер затечена лица се одмах запосле, односно буду пријављена на обавезно законско осигурање - наводи Недељковић неке од најчешћих неправилности и упозорава на чињеницу да већина радника приликом заснивања радног односа од послодавца добије да потпише велики број формулара и образаца, па се тако провуку и споразумни прекид радног односа, одређена упозорења и сагласности. Документа чијег значења запослени постану свесни да су потписали тек кад нестене проблем.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa