Инфо

28. фебруар 2013.28. феб 2013.
ОСНИВАЧКА СКУПШТИНА ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ

“НЕ“ КОЈИМ СЕ ОСВАЈА СЛОБОДА

Оснивачка скупштина Покрета Западна Србија одржана протекле суботе у Шабачком позоришту. За председника Покрета изабран Немања Пајић, а за заменика др Илија Трипковић из Ваљева
Нешто више од три месеца по покретању иницијативе, Западна Србија је постала политички покрет. Конституисање је одржано у суботу, 23. фебруара, у Шабачком позоришту, пред делегатима и гостима из централне Србије и Војводине. Након свечаног дела, одржан је радни део на ком су делегати за председника покрета изабрали Немању Пајића, а за његовог заменика др Илију Трипковића из Ваљева.
““Западна Србија није странка, и није само територија. Западна Србија су људи, а без људи нема ни Србије. Они који данас са мном стварају Западну Србију у неком протеклом периоду рекли су своје „не“, јер сматрају да слобода да мислимо, волимо и боримо се за свој крај, се не добија него се осваја. Осваја се спремношћу и жељом да вредно радимо и на тај начин је бранимо. „Не“ које сам ја недавно изговорио је артикулисало „не“ свих оних који мисле и осећају слично као ја. Зато је изазвало толику снагу. Та снага је темељ на ком се родила идеја о Западној Србији која се не боји да каже шта мисли, која поштује традицију и која се не плаши промена, рекао је Немања Пајић.
Потпредседник странке Илија Трипковић сматра да Шабац и Ваљево могу много да ураде када се удруже. Истиче да је одговорност да то докажу на њима који су преузели тај задатак.
-Између Шапца и Ваљева је мала раздаљина. Западна Србија има око 500.000 становника, што је величина неке европске регије. Колико ћемо успети зависи само од нас. Ово је први пут, не само у Шапцу и Ваљеву, него у свим деловима Западне Србије да су се исказали људи који имају свој морални интегритет. Посебно бих истакао Немању Пајића који је имао храбрости и снаге да каже „не“ и одбије данајске поклоне. Мислим да је тим потезом показао да је спреман да ради за добробит целе Западне Србије, навео је Трипковић.
Међу гостима били су и представници Покрета Заједно за Шумадију из Крагујевца. Народни посланик и потпредседник овог Покрета Саша Миленић сматра да су људи у Србији одавно почели да се буде и не пристају на наметања решења Београда.
-Србија има привредну, државотворну и политичку традицију. Само је слика о Србији дуго „београдоцентрично“ грађена, тако да је сваки поглед изван београдске перспектива посматран као нека врста разрокости. Са ослобађањем бујају локалне и регионалне перспективе и у будућности ће то бити све нормалнија појава и јаснија традиција демократске Србије, рекао је Миленић.
Гост из Лајковца био је књижевник Радован Бели Марковић, који је истакао да је почаствован позивом, јер Западну Србију сматра својим проширеним завичајем. Навео је да су му блиски циљеви људи који желе да, полазећи од своје куће и дворишта, постигну бољитак за све.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa