Инфо

7. март 2013.7. мар 2013.
ПОСЛАНИК НЕБОЈША ЗЕЛЕНОВИЋ

ЗА ДРУШТВО ЈЕДНАКИХ ШАНСИ

О стварању нове политичке опције „Заједно за Србију“,њеним идејама водиљама, последицама иступања одборника градске скупштине из ДС и стварања иницијативног одбора за формирање нове странке, разговарали смо са послаником у републичком Парламенту Небојшом Зеленовићем
Одлука извршног одбора Демократске странке у Београду да из својих редова искључи Душана Петровића, резултирала је, стварањем новог посланичког тима у српском парламенту. Петровићу се придружило још пет посланика, док је први прави одјек нови покрет назива „Заједно за Србију“ добио исте вечери у Шапцу. Наиме, од укупно 95 чланова Градског одбора ДС, седници је присуствовало 85, да напусти странку и оснује иницијативни одбор за оснивање нове политичке опције изјаснио се 81 члан, три су остала лојална ДС, и један уздржан.
-Ово није ништа изненађујуће. Испочетка смо све покушали да превазиђемо проблеме унутар ДС, но када то више није било могуће, и када смо увидели да се политика централе Демократске странке не може применити и у унутрашњости Србије долази до разлаза. Тако да смо прошле седмице били сведоци покретања иницијативе за оснивање једне нове политичке организације. Та иницијатива није сасвим случајно потекла од Петровића и из Шапца. Он је са једне стране једна снажна личност на актуелној политичкој сцени, а са друге стране у стању је да око себе окупи велики број квалитетних људи који ће знати да почетну идеју даље развијају и прошире по целој Србији.
Као највиши приоритет политике нове опције истакли сте децентрализацију Србије. Односно, тврдите да ћете се залагати за измену устава и стварање „средњег нивоа власти“, што би требало да омогући равноправнију расподелу новца међу градовима и општинама, равномеран развој свих крајева земље.
-Та идеја је била присутна и раније, али због проблема са којима се ДС годинама, па и целу једну деценију суочавала никако није долазила на ред. Међутим, коначно је дошло време да неко постави и то питање: зашто људи у Србији живе лоше? Ми пре свега мислимо да разлог томе лежи у неправедном политичком систему. Да би се то превазишло потребно је под хитно променити Устав, односно направити средњи ниво власти и преко њега омогућити људима да кроз своје политичке представнике добију могућност да се развијају под једнаким условима као Војводина, као Београд.
Не мислите да би то условило даљу поделу Србије?
-Не. Напротив. На овај начин једино можемо опстати. Територијалну целовитост и гарантује управо равномерни развој. Јер, данас например имамо богату Војводину и Београд који је у неку руку, по стандарду, инфраструктури и институцијама држава у држави, и остатак земље. Уколико се то стање не уравнотежи, за коју годину ће у северној покрајини решити да живе још боље, без баласта који се зове остатак Србије, па ће без нас у Европу. Због тога под хитно треба радити на децентрализацији и омогућити исти стандард свим грађанима, јер се сви и финансирамо из истог буџета.
Сведоци смо да су бројне политичке опције у годинама за нама користиле идеју децентрализације у предизборне сврхе. Међутим у пракси је јако мало по том питању решено. Зашто би грађани сада требало вама да верују?
-Зато што се наша идеја децентрализације не своди на пуку пропаганду која ће помоћи некима од нас да добију гласове у средини у којој живе, и по заузимању посланичке столице преселе у Београд. Након тога ти људи јако мало времена проводе у месту одакле су повукли тај политички капацитет, удаљавају се и могу јако мало, готово ништа да ураде за локал. Ми не пристајемо на тај сценарио. Када кажемо да ћемо се залагати за равномеран развој Србије, праведну расподелу новца и стварање друштва једнаких шанси, то буквално и мислимо. Практично то значи, да се неће поновити случај да Београд добије мост од 300 милиона евра, за којих је могла да се покрене привреда у целој држави, а да неким деловима Србије не постоје ни честити путеви.
Поред децентрализације, као приоритет сте издвојили наставак европских интеграција.
-Само наставак пута ка Европској унији значи финансијски бољитак за Србију, а то опет значи раст стандарда, бољи живот за све нас. Поред тога, залажемо се за наставак дијалога са Албанцима са Косова. Мислимо да је тај проблем могуће решити ако се реално сагледају ствари.
Након свега овога, какве су Ваше прогнозе у погледу даљег развоја политичке организације „Заједно за Србију“. Када очекујете да ћете постати политичка партија?
-Као што сам већ рекао у Шапцу је све почело. Потом се идеја „Заједно за Србију“ преселила у Крушевац, следећи су Ниш, Чачак, Неготин, Пожаревац и тако даље до краја месеца док не подвучемо црту, и кажемо да ћемо формирати странку. Наша нова политичка опција има снагу која ће врло брзо прерасти у политичку партију. За то нам треба 10.000 потписа које можемо да скупимо за дан.
Да се, за крај, вратимо на локал. Шта формирање нове политичке организације „Заједно за Србију“ у овом тренутку значи за Шапчане, и колико је након „расцепа“ ДС стабилна владајућа већина у Шапцу?
-Када је реч о локалној политичкој сцени, мислим да се ништа боље није могло да се деси, јер је реч о покрету који неће имати елитистички карактер, већ ће приближити политику обичним људима. Одржаћемо власт у Шапцу стабилном. Већина одборника, 19 од 25, колико је ДС имала у локалном парламенту је препознала вредност нове опције и они су иступили или су у процесу иступања из Демократске странке, међутим они који су остали под окриљем ДС су и даље наши пријатељи. То су људи који су више од деценије са нама сарађивали, учествовали у формирању ове власти, били са нама на истој страни и не видим шта би сад то њих могло да натера да промене мишљење. Дакле, власт у Шапцу је стабилна и таква ће и остати.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa