Инфо

14. март 2013.14. мар 2013.
ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА ОД СМРТИ ДР АНДРЕ ЈОВАНОВИЋА

ШАБАЧКИ ДОБРОТВОР

Угледни лекар, својим суграђанима поклонио школу која од 2003. године носи његово име
Др Јовановић, рођен је у имућној породици у Шапцу 1875. године. По завршетку основне школе уписује Шабачку гимназију, коју завршава 1894. године. Након положене матуре уписује Медицински факултет и 1905. године, постаје лекар Општинске амбуланте у родном граду. Истовремено је и хонорарни лекар Више женске школе у Шапцу. У том периоду, бави се одређеним истраживањима, на основу чијих резултата захтева интензивирање часова гимнастике у циљу побољшања здравствене слике младих.
Као свршени лекар, сећајући се гимназијских дана, записује: ,,Гимнастику су радили само мушки ђаци а женске, женски рад. Гимнастику је предавао један активни поручник или капетан из окружне команде, и састојала се лети у војним телесним вежбама и егзерцирању, а зими из теорије. Ђаци су морали све тачке и параграфе учити напамет, тако да је теорија из гимнастике теже падала него главни предмет.
Тада није било школских лекара, нити се предавала хигијена. Зубе је вадио берберин, а о лечењу и неги старали су се родитељи.“
Међу Шапчанима, веома цењен, важио је за доброг дијагностичара и лекара. У периоду између два светска рата, искључиво је радио у приватној лекарској пракси.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa