Инфо

14. март 2013.14. мар 2013.
ЛИХТЕНШТАЈН

МАЛА ДРЖАВА, МАЛО ГЕОГРАФИЈЕ...

Река Рајна протиче кроз Лихтенштајн ““ по средини овог, необичног града-државе!
Свуда унаоколо су тако да сам имала утисак да је град стешњен у невеликој долини. Кад смо се аутобусом попели на један од брежуљака, закључила сам да ме је утисак преварио ““ и да се Лихтенштајн „снашао“ простирући се по околним брдима и долинама. Посетиоцу на први поглед минијатурни град-држава делује мајушно, баш као нека мања варош ““ али, кад сазна да ова позната кнежевина има чак једанаест општина, одмах промени мишљење.
Пет од једанаест општина припадају Унтерл-анд (Нижој земљи) и налазе се дуж реке Рајне. Други део кнежевине припада Обер-ланд (Вишој) и налазе се углавном на питомијим обронцима Алпа.
Највиши врх ове мале кнежевине је Гросшпиц и висок је 2599. н.м.
Лихтенштајн је дугачак само двадесет четири километра. Шеста је најмања и независна земља на свету.
Главни град државе Лихтенштајн, зове се Вадуз и има 5.000 становника. Узан и дугачак, има само једну главну улицу која је уједно представља и кружни пут око целе државе.
Вадуз има и своју пешачку зону; у њој се налазе два кафеа и једном посластичарница (испред ње је један сто са пет столица!). Недалеко од посластичарнице је простор на којем су изложене склуптуре најпознатијих швајцарских и немачких вајара који живе у Лихтенштајну. Највећу импресију изазивају склуптуре коња које доминирају пешачком еријом.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa