Инфо

21. март 2013.21. мар 2013.
НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

ЖИВОТ ЈЕ ДАР, ЧУВАЈМО ГА

У уторак, у Заводу за јавно здравље, у сарадњи са Домом здравља и Општом болницм , на конференцији за новинаре, обележен је нови датум у здравственом календару. Од ове године, као национални дан борбе против рака дојке, симболично је изабран 20. март, а у циљу подизања свести и едукације о значају превенције.
Према статистичким подацима, рак дојке је најраспрострањеније малигно обољење код жена у Србији. Сваке године оболи приближно 4.000, а око 1.600 жена изгуби битку са овом болешћу.
- Ово је проблем о коме треба причати више и гласније. Последњих деценија, у сталном је порасту смртност од ове болести код нас. Удео у смртним исходима је око 18% у структури карцинома уопште, а од 1970. године до данас, пет пута је повећана смртност од овог облика малигнитета. Чињеница да је могуће превенирати инвалидитет и смртни исход је циљ обележавања овог датума, истакла је прим. др Милијана Поповић, директор Завода за јавно здравље.
Узрок овог малигног обољења, од кога најчешће обољевају жене између 45 и 64 године, није познат. Повећан ризик да се разболе имају жене са генетском предиспозицијом, оне које су рано добиле прву менструацију (пре 12-те године) или су се касно породиле (после 30-те). У факторе ризика спадају недојење и нерађање, касна менопауза и нездрав начин живота који подразумева неправилну исхрану, гојазност, алкохол, пушење и физичку неактивност.
- У Мачванском Округу је у току 2011. године оболело 135, док је 48 жена изгубило битку са овом болешћу. Свака четврта жена која има малигни тумор, оболела је управо од рака дојке. У Шапцу је током исте године дијагностиковано 64 случаја овог облика тумора, што практично значи да се недељно једна до две жене суочи са овом дијагнозом. Земље које имају организоване скрининг програме, успеле су да смање смртност за 40%. Оно што нас охрабрује јесте чињеница да је скрининг у Србији кренуо, не на нивоу земље, него у оним општинама где капацитети здравствених служби то дозвољавају, да имамо довољно радиолога и мамографа како бисмо ушли у ту причу. Поражавајуће је да је рак дојке болест која је излечива, а да се код нас од ње умире због тога што немамо довољно свести и знања да се одазовемо или добровољно јавимо на превентивне прегледе, рекла је др Оливера Стојановић, специјалиста социјалне медицине.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa