Инфо

28. март 2013.28. мар 2013.
КИНА

ЕЛИКСИР МЛАДОСТИ

Враћамо се у Шијан. Цео град је још увек опасан добро очуваним зидинама саграђеним за време династије Минг. Широким улицама оивиченим бујним дрворедом стигли смо до пагоде Велике и Мале Гуске смештене у великом уређеном парку.
Чекало нас је још једно изненађење. Џамија у кинеском стилу!
“У Шијану живи знатан број верника муслиманске вере“, рече Јонг. Пролазили смо кроз капије ниских отворених павиљона направљених у типично кинеском стилу да бисмо дошли до дна врта одакле се чуо глас ““ мујезина! Али, оно што смо угледали никако није личило на џамију. Испред приземне једнобојне грађевине посматрамо косооке житеље ове будистичке земље. Предани молитви, сваки од њих је клечао на парчету свог “кинеског тепиха“.
Разгледање овог необичног града завршавамо у изузетном Хуагуинг парку. Пошљунчене стазе водиле су до пламено-црвених павиљона који су се непрестано огледали у смарагдној боји језера.
Наши најстарији сапутници занемарују причу водича Јонга о златним рибицама и необичним птицама. Ужурбано одлазе у апотеку преко пута. Касније им се придружујемо. Унутра је било веома бучно.
“Не, акупунктура је превазиђена! Нама су рекли да Ви имате специјалан лек за подмлађивање!“, углас су говориле наше сапутнице обраћајући се младом човеку у белом мантилу. Климнуо је главом и истог часа погледао у једну од безброј поређаних стаклених тегли са необичним кореном.
“Тачно! То је корен ГИНСЕНГ или “ДРВО ЖИВОТА“! Донет је из Чанбај-планина и много је јачи од оног, равничарског. Ја га годинама употребљавам.“, рекао им је Кинез.
“Драги мој! Па Ви сте сувише млади за тај “магични“ лек!“, зачудила се једна од госпођа.
“Варате се. Када почну да цветају хризантеме, напунићу шездесет-пет..!“, клањајући се одговори јој самозадовољно.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa