Инфо

28. март 2013.28. мар 2013.
ОТВОРЕН ПАРК НАУКЕ

ЈЕДИНСТВЕНО МЕСТО У СРБИЈИ

Прошлог уторка у дворишту Центра за стручно усавршавање у Шапцу отворен Парк науке. Свечану врпцу пресекли градоначелник Шапца Милош Милошевић и проф. др Мирјана Поповић Божић
Нови методи учења и промишљања у природним наукама доступни су од прошлог уторка свим нашим суграђанима од седам до 107 година, јер како идејни творци тврде, садржаји овог јединственог научног парка у Србији су такви да обухватају “научне посластице за све узрасте: почев од најмлађих у вртићима који могу да упознају планету Земљу, мерење времена и временских прилика, док ће се старији подсетити меридијана, рефлексије звука, кристалних структура, репликације ДНК“.
-Пре неколико година град Шабац је препознао идеју професорки Мирјане Божић Поповић и Татјане Марковић Топаловић, и помогао изградњу инсталације под називом “Динг“. Глобус је постављен у Велики парк, а касније пресељен у двориште Центра за стручно усавршавање. Од тада наш Центар подржава идеју ставарња тродимензионалног уџбеника који омогућава излазак из учионице, активно учење као и развој подстицајних простора за учење природних наука. Прошле године је постављена едукативна фонтана, док данас имамо комплетно осмишљен и лепо дизајниран Парк науке ““ истакао је директор Регионалног центра за стручно усавршавање у Шапцу мр Горан Стојићевић и напоменуо да су средстава за израду постављених инсталација обезбеђена од стране Града, Швајцарске агенције за сарадњу и развој, Мреже регионалних центара и Центра за промоцију науке.
У парку је постављено 12 инсталација које ће служити заинтересованима да на на практичном моделу ДНК-а ланца, метеоролошкој станици, брахистохрони, Њутновом клатну, молекулу соли, соларном панелу или параболичним звучним огледалима, боље разумеју неке од природних појава и закона. Инсталације су смештене у улицама, сокацима и булеварима названим по научницима из области физике, хемије, географије и биологије: Чарлсу Дарвину, Исаку Њутну, Милутину Миланковићу, Димитрију Ивановићу Мендељејеву, Јовану Цвијићу.
Мрежа регионалних центара Србије имала је значајну улогу у реализацији овог пројекта. На свечаном отварању, у њено име говорио је Добривој Мартонош председник Управног одбора Мреже регионалних центара у Србији.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa