Инфо

11. април 2013.11. апр 2013.
САБРАНА ПАМЕТ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

ИЗМЕЂУ ТЕКСТА И СТВАРНОСТИ

У холу Библиотеке шабачке, прошле среде, представљен најновији број часописа Књижевност - „Из текста испали, кроз стварност пропали“
Реченица „Човек се никада не може наћутати памети колико се може напричати глупости и лудости“, прилично је педантна, али, у овом случају, управо је обрнуто. На промоцији часописа Књижевност у Библиотеци шабачкој, био је мали сабор врсних српских интелектуалаца као што су: Љубица Арсић, Јовица Тркуља, Александар Јерков, Јован Јањић, Ђорђе Сибиновић, Владислава Војиновић и Никола Танасић.
- Овај број часописа, који се случајно зове „Из текста испали, кроз стварност пропали“, вечерас бих назвао „Бити код своје куће“. Заправо, то је једно исто. Читава идеја и јесте да се у мимоходу, између недостатка правог места у тексту и тражењу изгубљеног дома у стварности, вратимо својој кући. Данас је духовност обезвређена у сваком погледу. Овај пројекат је окупио људе ентузијасте, који нису социјално угрожени, а који су свој таленат доказали, људе из поља знања и осећања, науке и уметности, рекао је Сибиновић, уредник овог броја и додао - „Нас нема ни у тексту, ни у стварности јер, текстови који обрађују наш живот, далеко су од њега самог, а наш живот се негде расуо и изгубио. Покушај овог броја је да судари текстуални контекст и наш свет“.
Часопис Књижевност је најстарији београдски часопис, који је већ седам деценија присутан у културном животу. Изашао је 1. јануара 1946. године, а први сарадници су били Исидора Секулић, Иво Андрић, Десанка Максимовић и друга пожељна имена српске културе. Од самог почетка, овај часопис је „најважније гласило у тадашњој Југославији, које је утицало на књижевне токове“.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa