Инфо

11. април 2013.11. апр 2013.
ЧЕТРДЕСЕТ ДВЕ ГОДИНЕ ОД ПРВОГ СВЕТСКОГ КОНГРЕСА РОМА

РОМИ - ЗАБОРАВЉЕНА ДЕЦА ИНДИЈЕ

У понедељак, 8.ог априла, обележен је Светски дан Рома. Тога дана, пре четрдесет и две године, 1971. у Лондону је, на иницијативу Слободана Лале Берберског, Рома пореклом из Зрењанина, одржан Први конгрес Рома из целога света.
Из тадашње СФРЈ конгресу је присуствовало више делегата, од којих је из Србије данас у животу др Рајко Ђурић, доскорашњи помоћник главног уредника ТАЊУГ-а и посланик републичког парламента.
Главна питања која су на Конгресу решавана су: правно и политичко деловање и постојање, питање језика, културе и стицање статуса у Уједињеним нацијама, што је и остварено. Такође су установљени и национални симболи, химна и застава. За химну је одабрана песма „Ђелем, ђелем“ (Отишао сам, отишао сам) а застава је правоугаона у две боје, плава у горњем и зелена у доњем делу са точком у средини који је симбол хиндуизма и означава срећу, животни пут.
Јер, Роми су народ који порекло воде из северне Индије, а у документима се помиње да на просторима данашње Србије живе од 12. века. Значајније насељавање почело је са доласком Турака, у 15. веку.
Роми су знали да порекло воде из Индије, пре него што су европски лингвисти 19. века то научно доказали и верификовали. Новооткривени документи као што је један запис из 1422. године, пронађен међу архивским документима у италијанском Форлију, потврђују да су Роми знали да је Индија земља из које потичу, тј. да су били свесни свога историјског и културног порекла. Није безначајно поменути још један податак: Мигуел де Сервантес (1547-1616) који је, како сматрају поједини истраживачи, био ромског порекла, поредио је Прециозу из своје новеле „Циганчица“ са индијском реком Ганг:
„Зато бићеш славна/као златоносни Тахо,/ као Прециоза цењена/ више него моћни Ганг“.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa