Инфо

21. јануар 2010.21. јан 2010.
ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ

ПОБЕДНИК ЈОВАНОВИЋ

Већ традиционално пливање за Богојављенски крст, одржано је седми пут на реци Сави код Шапца. Након свечане Литије која је кренула од Храма Светог апостола Петра и Павла па све до реке Саве, овом традиционалном догађају присуствовало је 3.000 гледалаца.
Бројне Шапчане поздравили су виђени гости, престолонаследник Александар II Карађорђевић и надбискуп београдски Станислав Хочевар.
- Велико је задовољство видети оволики број грађана Шапца и оволико учесника. Хвала свима који држе до традиције, али и Шапчанима на великом одзиву на дан када се Господ јавио - истакао је, освештавши воду и благословивши такмичаре, владика шабачки Лаврентије.
На стази дугој 33 метра која представља сећање на Христове године живота на земљи, наступило је 54 такмичара и шеснаестогодишња Тијана Калачанин из Параћина. Најбржи је био Саша Јовановић ватерполиста из Шапца који је четврти пут пливао за Богојављенски крст.
- Јако сам срећан, мада себе лично не сматрам победником. За мене су сви који су ушли у воду победили. Учествовало је доста такмичара и конкуренција је била велика. Атмосфера је била одлична чак и поред велике хладноће. Надам се да ће следеће године бити још боље и да ће још већи број учесника пливати за крст, рекао је Саша.
Међу такмичарима биле су и гошће из Македоније и Хрватске. Најмлађи учесник је био четрнаестогодишњи Никола Сибинчић.
- Лепо је бити учесник овако масовних манифестација. Надам се да ћу испливати и оправдати величину Богојављења, тихо је говорио Никола.
- Истрајавам и зарад давања примера млађима. Некада су говрили да смо, или луди, или верујемо у Бога. Луди нисмо, али у Свевишњег верујем свим бићем и биће тако докле је и нас и Богојављења, блистао је популарни Михаило Глигорић - Глиша.
Млада Тијана Калачанин пливала је веома добро и побрала велике симпатије публике.
Победнику пливања, припао је пехар, дар главног покровитеља престолонаследника принца Александра Карађорђевића, освећени крст и иконе дар шабачке Цркве, Школе за уметничке занате и сликарке Тање Ристић, златник, дар МЗ „Доњи Шор“ и пехар, златаре „Шарчевић“.
Након завршетка манифестације, у просторијама шабачке Цркве, организован је свечани ручак и додела признања такмичарима.
С.К.-М.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa