Инфо

11. април 2013.11. апр 2013.
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

НОВИ ПРОГРАМИ ПОМОЋИ ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ

Национална служба за запошљавање објавила је 30. марта програм мера активне политике запошљавања за 2013. годину. Тим поводом у просторијама Филијале Шабац одржана је конференција за штампу, на којој се поред представљања ових мера осврнуло и на рад у прошлој години
На крају 2012. године на подручју Филијале регистровано је 17.905 незапослених лица, највећи број на територији општине Шабац, 11.734. У поређењу са 2011. годином незапосленост је повећана за 1,35 одсто.
Највише лица без посла има завршен трећи степен стручне спреме, њих 3.557, а затим следе неквалификована лица, њих 3.521.
Током 2012. регистровано је 9.868 новопријављених незапослених, док је за 5.007 лица престала евиденција. Са евиденције се уз директно посредовање Филијале запослило 1.257 лица.
Директор Филијале Шабац, Бранко Филиповић, навео је да је за ову годину издвојено 3,4 милијарде динара за рад Националне службе за запошљавање, на нивоу целе Републике. Истакао је да ће теже запошљива лица имати предност код укључивања у поједине мере.
-Приоритети су млади, социјално угрожено становништво, као и они који су остали без посла у периоду транзиције па не могу годинама да се снађу на тржишту рада. Трудићемо се да помогнемо онима који су без посла дуже од годину дана, незапосленима без квалификацијама и нискоквалификованим, старијим од 50 година, женама, руралном становништву, особама са инвалидитетом, Ромима, избеглицама и расељеним лицима, као и повратницима по споразуму о реадмисији. Активним мерама покушаћемо да подстичемо њихов равномеран положај на тржишту рада.
Представљене активне мере запошљавања су: Програм стручна пракса, Програм стицања практичних знања, Обуке за тржиште рада и на захтев послодавца, Субвенције за стварање нових радних места и Јавни радови.
Планирано је да се на нивоу целе Републике ангажује 9.850 лица кроз Програме додатног образовања и обука.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa