Инфо

18. април 2013.18. апр 2013.
МЛАДИ ФРАНЦУСКИ СТРУЧЊАК НА ПРОПУТОВАЊУ КРОЗ СРБИЈУ

НАУЧНА АВАНТУРА

У Мајуру борави Симон Осемс, млади Француз који је одлучио да наредне три године проведе обилазећи свет, стичући искуства из пољопривредне производње
Француски инжењер пољопривреде, двадесетдвогодишњи Симон Осемс последњих шест месеци обилази европске фарме. После Немачке, Пољске, Аустрије, Чешке, Словеније и Хрватске стигао је у Србију. У дружењу са фармерима стиче искуство које жели да примени на својој фарми у околини Нанта.
- Желим да се упознам са агро-техничким мерама које користе српски пољопривредници. Циљ мог путовање је стицање што већег искуства како бих помогао оцу и мајцу у проширењу посла на фарми, каже Симон.
Током боравка у Мачви он је стекао увид у стање у ком се налази српско сточарство и начин производње, који, према његовом мишљењу, не искоришћавају све потенцијале.
- На пример, приметио сам да су краве везане у штали током целе године. То, није добро за њихово здравље, јер доводи до деформитета ногу. Осим тога, приметио сам да се стајско ђубриво у Србији третира на другачији начин у односу на западноевропске земље, при чему ми се чини да се у вашој земљи не искоришћава довољно његов енергетски потенцијал, наводи наш саговорник.
Разменом искустава задовољан је и Симонов домаћин Слободан Илић, који је младом Французу објаснио поједине поступке које спроводи на својој фарми у Мајуру.
- Објаснио сам му шта користим у исхрани крава, и приметио сам да се изненадио када је чуо да је то јесењи грашак, са 33 одсто протеина, а упознао сам га и са чињеницом да тренутно не могу да користим силажу у исхрани, због катастрофалне прошлогодишње суше. Занимљивим му се учинио и поступак провере квалитета млека једне краве са упалом вимена, пошто се у Француској то не обавља у ветеринарским станицама, каже Илић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa