Инфо

25. април 2013.25. апр 2013.
ГАЛЕРИЈА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ШАБАЦ

КРИК ПОСТОЈАЊА

Поводом прославе педесет година рада шабачког Културног центра, а по позиву уметничког савета галерије, прошле среде, 17. априла, отворена је самостална изложба мр сликарства Драгана Марковића Маркуса. „Крик ““ генеза мотива“ део је докторског уметничког пројекта „Синенергија формалног и значењског у представи крика“ којом се аутор представио у београдској Галерији СУЛУЈ почетком децембра прошле године.
-Циклус слика Драгана Марковића Маркуса наводи нас на размишљање о човеку као о бићу које је само по себи најдрагоценији облик природе и који постоји само једном, а да је потребно мало да би био прекинут пут ка сопственој сврси. Ова изложба јасно сведочи о сталном Марковићевом тражењу и његовој храбрости да се упути у нове стваралачке области. Изразити сензибилитет, затим праксом избрушени осећај за боје, простор и светлост, знање које је стекао током минулих година, ентузијазам и упорност, упућују на то да је зенит сликара Драгана Марковића Маркуса веома близу и да ће његова љубав ка лепоти и сликарству изнедрити још много вредних уметничког остварења ““ истакла је Соња Петровић, историчар уметности, отварајући изложбу.
Уметник, али и професор сликања и цртања у Школи примењених уметности, својим радовима доноси нам звучни одјек вриска који пламтећим потезима црвене и црне из утробе, како аутора тако и посматрача, нечујно извире. Главе широм разјапљених уста представљају, како је рекао Маркусов ментор проф. Милош Шобајић, „одраз на нашем лицу здравственог стања овога света“. Насликане у једном даху, снажно и ефектно, смело и зналачки, извирући из црвенила амбиса у којем се сви налазимо, нуде наду у остварење наше сопствене жеље о неком бољем сутра, али и свесности сопственог постојања.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa