Инфо

25. април 2013.25. апр 2013.
КРУПАЊ

ЛАЗАРЕВДАН НА СТОЛИЦАМА

Четрнаест година заредом, Туристичка организација Општине Крупањ и МЗ из Брштице организује јавну манифестацију на којој учествују општине Рађевине, Азбуковице, Јадра и Подгорине
По веровању, Лазаревдан је дан када почиње живот у природи, весници пролећа ““ улистале врбове гранчице (врбице) представљају митску декорацију овог празника. У многим областима Рађевине и данас се негују обичаји и ритуалне радње везане за овај празник. Деца у виду „Лазарица“ представљају главне носиоце напретка и заштите домаћинстава од разних порока.
Програм “Лазареве суботе“ почиње у петак вече у 19.00 часова дефилеом (пешачком зоном) мажореткиња из Бање Ковиљаче, наступом трубача из Ариља и фолклорног ансамбла из Београда и Крупња. Сат времена касније биће одржан хуманитарни концерт у Великој сали Дома културе, намењен прикупљању средстава за помоћ малој Анђели Тодоровић. На концерту учествују сви ансамбли КУД “Мића Тадић“ из Крупња и гостујући ансамбл.
Наставак следи сутрадан. Окупљање учесника испред Дома културе „Политика“ и одлазак у Етно кућу „Цветиновић“ у Бањевцу заказан је за девет часова и 30 минута, за десет сати планиран је фолклорни програм у комплексу етно куће „Цветиновић“ у Бањевцу и коктел за учеснике програма. Сат времена касније на Столицама ће бити уприличено отварање Етно-радионице Рађевине, где ће се представити удружења гљивара, пчелара, ловци и др. У 11.45. часова биће одржан свечани дефиле „Лазарица“ кроз центар Крупња и програм играча, плесача и свирача испред цркве у Крупњу. Долазак „Лазарица“ на Столице и отварање манифестације заказано је за 13 часова, док ће пола сата каније почети културно ““ уметнички програм. Учесници фолклора, такмичење у игрању, рецитовању и певању. Народно коло за дукат играће се у 15 часова, а у 15 часова и 30. минута биће додељена признања учесницима програма. У 16 часова предвиђено је затварање свечаности и свечани ручак.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa