Инфо

25. април 2013.25. апр 2013.
МАЛОЛЕТНИЧКИ БРАКОВИ И ВАНБРАЧНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

ИЗ ШКОЛЕ БЕЖЕ У БРАК

У односу на 2010. у 2012. години склопљено дупло мање малолетничких бракова. До оваквих веза долази учесталије пред крај школске године и у току летњих месеци. Најраније се удају девојке из Поцерине, док су код Рома малолетничке ванбрачне заједнице најучесталије
Да љубав „удари често тамо где не треба“, небројено пута уверили су се и радници шабачког Центра за социјални рад и надлежни за бригу о малолетним лицима у Полицијској управи Шабац. Очајни родитељи, несхваћени млади љубавници, представници органа реда, нису само ликови Шекспировог најчувенијег дела већ и главни актери „романтичних“ прича наше свакодневице. Савремене саге о Ромеу и Јулији, и поред општих сличности од случаја до случаја су пак засебни романи. Како наводе стручњаци, највећи број малолетника истраје у својој намери да остане заједно, а родитељи временом „дигну руке“ и пристану на илузије у погледу будућности.
Захтев за брак са 16 година
Да би уопште Основном суду могла да поднесе захтев за склапање малолетничког брака, девојка мора да има најмање 16 година. Овакве заједнице углавном заснивају малолетнице из сеоских средина, а по бројности предњачи Поцерина. Код Ромкиња и девојака које живе у граду, углавном су у питању малолетничке ванбрачне заједнице.
Судећи по статистикама, најидеалније време за љубав је пред крај школске године али и летњи распуст, док је најмлађа евидентирана девојчица која се упустила у авантуру живота у ванбрачној заједници имала тек нешто више од тринаест година.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa